居屋2022 (23) 白核配額即將用完

957 回覆
11 Like 0 Dislike
綠置起咁多180尺根本就on9啦
大多數得啲單人會買
但單人住緊公屋既特登比多筆錢換番間180尺咁on9咩
果啲180尺既 兩間打通變360尺好過啦
真係唔知政府點諗
將一間360斬做兩間180
供應倍增,達到建屋目標
賣唔哂咪又等排公屋個堆人買囉
清到貨你又吹佢唔漲
納米樓依個風氣 政府自己都有份助長

交得公屋換得樓既都係想改善居住環境
政府起完就算 你要就要 唔要就把撚就
話以後唔起
只起280呎
白表市區180尺都有原因,抽中咪當供間套房囉,好過出邊租樓
但起綠置要人哋用間公屋黎換返180尺?
政府係咪用個屎忽黎諗嘢?
其實係原公屋變居屋,所以咁多納米單位
我唔知實際運作係點啦
原公屋轉居屋 無問題
但轉左之後可唔可以改則 改單位面積?
就算要轉都唔係突然話要轉掛
轉之前依啲都可以plan下掛?
今年係得粉嶺起左1/3姐
但馬鞍山同油塘樓花期再長啲
啲樓都未起緊 要改個則 理論上係可行?
自年初起,政府賣地條款加入最低單位實用面積要求,並將要求推展至所有政府賣地項目、鐵路物業發展項目、市區重建局項目,以及由私人發展商進行的發展和重建項目,該要求仍未適用於資助出售房屋項目。

原文網址:hk01
Update左 自膠

房委會今日(1月16日)舉行例行會議,通過2023/24年度的機構計劃,以及2022/23年度的修訂預算及23/24年度的建議財政預算。其中,房委會將因應新一份《施政報告》的建議,於2026/27年起落成的新建資助出售房屋單位,設定最低面積不少26平方米(280呎),而新落成的公屋單位,一般室內樓面面積亦不少於21平方米(226呎)。
我覺得楝樓最後係公屋定綠置都係好後先決定,但個則同結構就一早定好晒,想改都未必改得到
但今期居屋有180呎係因為本身個度都係公屋轉過去?
個款似係
揀左邊塊地起樓先 之後先再定係公屋 居屋 綠置居
反正大家個則 結構一樣
不太可行。

全部預制件,你留意下180多數單邊,單邊冇得對面打通(阻到通風窗、水錶房之類)
再唔係就響居屋屋苑拎兩棟當公屋派出去
你就供一皮,佢就三千租仲要政府包維修

其實都幾on9
擔保d 咩貸款?
不過就咁報大家庭入息就ok
鑽石山綠置居就係咁
啟鑽苑公屋仲要早綠置居兩年入伙
應該市區做綠置居引人交返間公屋,
公屋都只會係山卡啦咁遠

山麗苑轉公屋,
啟鑽做返居屋/綠置居就啱數

綠置居 唔起市區 根本冇人想換
市區要起簡約公屋,比錢買樓嘅住遠啲啦

房屋局再物色多兩幅位於市區的用地,分別位於啟德及柴灣,其中柴灣選址位於常安街,毗鄰首個港島過渡性房屋項目。消息又指,位於市區的「簡約公屋」單位,最終約佔整體一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞