居屋2022 (23) 白核配額即將用完

957 回覆
11 Like 0 Dislike
佢禁到入去摷都唔摷就做就再問,做慣申手掌
過入息資慘
覺得DXX癲d
巴打知唔知白核今年叫到幾號/第幾個波? 同埋知唔知2房去到幾號波無哂? 謝謝
係,黃師傅嗰啲腰骨痛都勉強爬到上床,Dxx最經典嗰間,食飽飯都驚入唔到「房」
好奇一問,知道嚟有咩用?

Excel有,可以爬文搵返條link去睇
或者等其他人答
6人定6房先
6人一房係人都做到啦
做個reference,下年抽想知大約咩波到有2房,當然都知年年唔同既
Dxx百幾尺𢵧「四間房」
比個大開佢或黃師傅,整6房冇難度啦

住得壓迫 /腰酸背痛嗰個又唔係我

認真答,大開喺窗邊放雙人床,大門嗰邊擺碌架床,一家四口住都有鬆動,但唔好追求大量儲物或者私人空間
下年得啟德係市區(觀塘半山唔計)
其他都係大西北,所以毫無參考價值

想做分析不如睇下新居屋邊個地點係自己接受到,或者抽白居二係咪可行,好過嘥時間睇啲冇意義嘅「歷史資料」
2月3日剩餘單位
啟欣苑
A座: 146
B座: 100

安秀苑
A座: 263
B座: 260

裕雅苑
A座: 76
B座: 74
C座: 88
D座: 68
E座: 57
F座: 41

驥華苑: 0
昭明苑: 0
冠山苑: 0
愉德苑: 0

如果冇計錯,剩餘1173個新居屋單位 (賣咗42個)
(1/2: 72個, 2/2: 60個, 3/2:42個)

租置公屋剩221個

單位資料麻煩自己㩒入去睇

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2022/tc/index.html
今期反而有參考價值
下期礦場屯門元朗
全部無人要
礦場只要你落到觀塘/彩虹,去邊都算快,屯門元朗車駁車頭都暈
就算講量
27年或以前仲有19600居屋+7900房協居屋未賣
我當佢24至27年每年平均咁賣
每年都賣到差唔多七千個

咁都要睇佢邊區換邊區先
東涌幾時再有
資料話23/24落成 99區100區
屯門嗰個巴士尾站 嚟緊又有西鐵站
但係得500個
東涌99區係公屋
https://mic.cic.hk/tc/ProjectsInHongKong/30

100區設定係公屋 / 綠置居,但綠置居2022賣緊26-27年樓花都冇100區,所以幾肯定係公屋

出售嘅要睇呢度,22年6月新聞公報提供嘅
https://gia.info.gov.hk/general/202206/22/P2022062200334_395508_1_1655880434584.pdf

嚟緊東涌係109區1300個,103區1800個
礦場東涌,衰唔過山麗苑吧
想問大家知唔知6年後有咩居屋

諗住拎完passport 返嚟抽,要等幾年賣咗佢去外國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞