居屋2022 (23) 白核配額即將用完

957 回覆
11 Like 0 Dislike
東涌新站仲遠過舊站
白單可能得返安秀
未必,用裕東做參考,5年後裕雅應該放到9000-10000一呎
唔是掛應該會仲有少少東開?
納米180個廚廁有冇佔咗80呎?
祝各位早日搵到自己嘅安樂窩

目前剩餘嘅新居屋單位 (資料來自官網1月20日更新)
啟欣:細開放式
安秀:一房 / 大開放式
昭明: 大開放式
裕雅:一房 / 大開放式

數量同單位資料請去官網㩒入心水屋苑,睇「銷售情況」

以下係非官方提供嘅資料,我冇FC,有錯請指正
租置單位 剩餘276個 ,部份係2百幾尺
家庭隊配額剩餘8XX個
目前剩餘嘅新居屋單位
依個起邊到搵到?
官網(google居屋2022,睇房署嗰個)㩒入心水屋苑,睇「銷售情況」
賣剩900個單位先會叫單人隊
如果白家配額用完,就會叫哂全部綠表家庭(上屆就係咁)

若然綠表家庭叫哂都唔揀,就會比單人隊

不過冇乜可能發生
如果真係叫曬全部綠表,係咪要玩到二月尾…
去到後期就會叫勁多人去,唔會玩到成個月,同埋如果叫晒所有綠核都仲多過單人配額,就會叫非核
常見問題#15

房委會亦為一人申請者預留 900 個居屋及房協資助出售單位。設定的配額只適用於居屋 及房協資助出售單位,當有關申請類別的居屋及房協資助出售單位的配額用盡後,房委 會便會邀請下一個申請類別的申請者選樓(其他一人申請者類別除外)。一人申請者會在家 庭申請者選樓後,選購餘下任何面積的一個單位。如這 900 個單位在所有一人申請者獲 安排選樓後仍未獲全數選購,餘下的單位會按配額比率撥歸綠表及白表的其他家庭申請 類別。若所有家庭申請者獲安排選樓後有多於 900 個餘下單位,該些餘下單位會全數按 配額比率撥歸綠表及白表的一人申請者選購。

如果綠家所有號碼叫哂,剩低超過單人嘅900個,係會繼續叫白核,白核叫完再到白非核(即係跟返個別嘅電腦隨機排序)

若然白非核揀完都係多過900個單位,會按比4:6例分去單人隊
有冇白非核成功買過
近幾次都冇
所以成日講白非核等同送錢,拆兩張白單仲好

目前買安達臣一定係自住,純粹係自己揀座向,全新樓
唔駛捱貴租

想賣出去最少十年八年,配套稍為完善先
但廿年後整個社區成熟哂,留比子孫就一流
全部得返細單位等下次了
2月頭有揀樓信
但綠表住緊市區公屋 決定繼續儲錢算
根本機制上好少可以置換返公屋出黎
NO,單人隊前面仲有白非核

但唔會發生。
所以先有另一條綠置居出黎。
另一條綠置居又係比長者揀哂大單位
普通家庭又係唔洗諗
所以起極都唔夠公屋
依家個玩法無誘因令人交返層公屋出黎
冇架喎,得公屋得天下
一係共享大灣區資訊,大陸有樓即收公屋
一係再降富戶線
再黎收緊老人寬敞戶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞