居屋2022 (23) 白核配額即將用完

957 回覆
11 Like 0 Dislike
家庭成員

聯名=業主=用左一生人一次嘅房屋福利=冇得救
唔該c打!
再請問聲家庭成員已結婚,可唔可以抽下一期居屋?
你呢段時間研究下今期申請需知,下期再睇有冇改

建議睇埋房協,玩法有少少唔同
淨返900單位未
俾我揀埋先 唔該
白核配額用晒未
用哂
即係輪到單人?
安秀啲交通係咪塞到仆街
仲有綠家
唔係淨返900就即入綠單/白單咩?
唔好意思,我想問點樣可以check到租置仲有乜單位乘底?房署個網post 出嚟個D就係可以買?定係要再係邊度睇?唔該晒
直接揀安秀一房好似好啲,綠置居一房都唔太多
我終於搵到啦
感謝下星期五晚睇吓銷售情況再做最後決定
啱收到sms約下下星期揀樓,但指明請勿預先購買本票係咩玩法?之前十二月嗰陣有friend 早過我收到sms有share出嚟大家研究,佢嗰個係叫佢帶定個人支票。請問大家知唔知點解個寫法爭咁遠?唔係咩情況如果揀得樓都要即場交本票咩?
其實香港有邊度唔係塞到仆街?
就算住地鐵上蓋,有時都要等兩班車先上到(唔計壞車)
例如港島區夠交通方便啦,但假期或節日、放工時間只可以去迫地鐵,因為繁忙時間塞死哂,搭巴士都有排塞

安秀交通當然係差啦,一定要避開繁忙時間,去外區返工返學要預早好多出門口
但要諗諗自己點解想買樓,再望下戶口嘅錢,睇下安秀價單,對比下你心目中「交通方便」嘅地方,同樣尺數賣緊咩價錢

再睇埋未來居屋/綠置/首置有咩選擇
因為有機會你去到已賣完,或者剩低幾個單位,你揀唔落,唔想你蝕本票手續費/嘥時間整完又要退

所以當日揀完先去附近銀行買本票
原來咁人性化多謝解答

東涌係咪差過安秀?又話嘈又話遠
我一直都講,安秀比人踩到地底泥,平均尺價6千幾,東涌現樓,私樓+酒店包圍,賣5千幾,政府會唔會計錯呢啲數?

買東涌就預咗空氣差、去邊都遠、噪音嚴重
但3百幾萬,三房兩廁海景全新樓,有人覺得可以彌補上述缺點,同時亦有人寧願用同價錢買啟欣一房樓花,北角一房極低層,或者你張相提到嘅鎖車城(老過呢個po大部分人)

最緊要睇自己家庭規劃,居住嘅人,做足功課,實地考察先去買樓

以下就係笑話:
TG個大gp經常有人問東涌係咪好遠?好嘈?
當有人建議直接搭車去睇下就得,通常都係話:「太遠喇,特登搭幾十蚊車入去望下咩?!」
抽左8年 無1年中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞