Affordable Watches 手錶討論區(27)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
邊度有得買max bill choroscope
大家點睇maurice lacroix隻aikon?
呢隻野d人評價好兩極
有好多人話似royal oak 同 hublot classic fusion
我自己覺得佢好睇過tissot prx,喺呢個價位做工都冇得挑剔,但係有少少太flashy同attention seeking好似唔係好啱日日戴
有冇師兄買左黎做daily watch可以分享下?
同Tissot比價錢差4倍,好睇過PRX都好正常吖。
一體成型嘅運動鋼表設計隻隻都係咁上下樣,唔通Oversea 又抄Royal Oak咩?

學你話齋呢個價位嘅Swiss Made 運動鋼表重想有咩要求?
有啲表行做緊萬頭㖭,只可以講好過買Citizen Series 8囉

其他Swiss Brand用SW200 嘅手錶多數賣$5~6000,即係睇你願唔願意駛多$6~7000去買佢呢個design囉。
不過我就情願買Series8
早排日元低水7千埋單
鍾意閃閃發光嘅人會鍾意
仲有一樣欣賞嘅係佢有200米防水,真正一體式運動錶,可以care free咁戴
junghans 香港有代理
你google下就見到

水貨,jackroad我有見過低水價
大路行貨,英國jura也偶然特價買到
甚至chrono24都搵到

最後,可以先上官網check清楚
膠面同藍寶石面唔同number
我都覺得閃咗啲,做唔到 daily
週中

max bill chrono 建議去連登巴打開果間舖 (google junghans max bill 就見到)試戴咗實物先決定,雖然佢係短 lug, 但呢類冇 bezel 既錶,戴上手會睇落大隻啲
J 歷史J 到百九幾年前就無咩意思啦
你話佢去到而家都仲係龍頭,個歷史就係故事既一部分
但佢而家唔係,咁就只係有種留戀過去風光既感覺
浪琴一係Heritage 系列,擺明懷舊,一係Spirit。

其他我個人覺得好核突。

所謂「懷舊」係將過去最差嘅回憶抺去,留低最美好嘅回憶,咁呢方面浪琴其實大把貨。
joma 嗰啲不時有減價
你令我諗起曼聯
Don't get me wrong.
我覺得Longines d 錶係靚,而佢亦有一定技術
但係that's it. 佢事實上而家唔係市場上最top / prestigious 既牌子
我本身都想打,但廢事引左d 爆閘波台狗出黎
唔記得講,7千蚊嚟講佢條錶帶真係無得頂
對比下精工同價位甚至GS啲鋼帶就知
唔係所有曼迷都唔理智既
利申25年曼迷
純粹答你幾時同傳統上浪琴係高級d

呢個真 而家完全就係風光過後既唏噓
商業上黎講依然係龍頭 只係冇哂發展空間
其實浪琴啲新錶設計一直都好高水準,好似spirit系列咁

只係唯一最痛嘅就係eta公廁芯
但係老實講一至二萬仲要好多靚折已經靚過好多大牌子嘅入門款,仲要eta芯不嬲穩定又易整
最衰對腳又長又直
Me too 42mm直腳太巨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞