Affordable Watches 手錶討論區(27)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
最緊要有 ad 印,冇印當冇保
Not my watch

1941 NOS, too good to be true?

https://www.instagram.com/p/CnsaKhkOj1H/
網卡登記到算唔算有保
網上登記有冇入 ad 名?

張保卡冇寫 邊間買 只係有一張貼紙貼左上去 有serial number 同rfid

但買完個日去Tissot 專門店請D staff幫忙改錶帶

比呢頁佢睇佢地又話ok

希望用唔著個保養就最好
入到就應該ok,加上staff又同你做野
再者2年內出事機率較低
放心啦,有新錶戴,開心野
恭喜
謝提醒 希望呢兩年用唔到個保養就最好
其實隻錶上年10月係best watch 買
已經戴左兩三個月了
見有巴打講起保養問題 再拎出黎睇下
新一年既目標係搵一隻白面鋼帶既

重睇緊款 唔會好似上年剛入坑咁急住買
呢兩隻我會揀sealander gmt……CW個bracelet clasp無得輸
正常唔會壞啦,正常玩起碼5,6,7 年
想要咩function
CW 第一水 藍面Bel Canto
Chrono24 啲英國佬開到六七萬
睇中咗oris big crown
想請問有冇邊度買好啲/有折
日本twc有c24都有
想試/買直接行入旺角間oris都得
其實係想要bronze
仲諗緊邊隻錶面色好
想問下巴打們

想入隻omega
如果去vip station 買
佢網上個價錢係咪已經折咗?🙏🏽
算啦 自己鍾意咪得
問人嚟做咩啫
唔通人哋九位數身家帶隻蝦 帶隻改錶
你去笑鳩人咩
自己鍾意 覺得料值咪買
不過買完唔好係度po
費事你俾人屌到屎眼開花
唔關身家事,係關乎品味同尊重原創
呢度嘅巴打唔係唔接受mod, 只係唔接受抄襲
但係上面講緊沖大頭
講真 抄襲同致敬 條線係邊人人唔同
冇得拗嘅 所以我咪話過到自己嘅咪得
同埋唔好係度post

例如我見啲人成日po隻“relax”黑十出嚟

係明抄黑十架啦 但係啲細節改得幾得意
我覺得過癮過帶真撈黑十喎
咁果啲Seiko mod全抄就冇得講啦
又例如有啲舊款門檻咁高
我覺得買homage/致敬平平地過下癮有咩所謂
我明 有巴打話呢啲唔係必須品 冇錢就咪學人玩
唔通真係下下買唔起就唔玩咩
唔係話唔得 少啲樂趣囉

after all買返黎自己開心就得啦

好似上面果隻咁
我覺得改咗繩帶 唔係撈殼
面又唔係淨係改個Seiko LOGO嘅撈樣
時標又唔似撈 係就係標ymii
但係你問我係咪去到抄襲嘅地步
我覺得又未到抄 致敬成份多囉
起碼Google圖片搜尋唔係出撈隻金ymii
不如又講吓點解大部分”homage” 都係同勞”致敬”又唔同其他致敬嘅? 背後原因其實心照啦。
巴打明事理,唔係mod 有問題,係抄有問題,係抄一隻貴好多嘅款然後話係致敬嘅問題。講真,唔係一句”自已鍾意咪得囉” 就ok

我都係果句,點解9成以上mod 都係似勞? 點解大部分都只係同勞致敬? 點解唔homage Citizen/ orient? 點解嘅? , 原因心照啦,致咩敬呀
你完全對得住你個名
其實講真,錶就來來去去都係咁上下樣,大家都抄黎抄去

即使係大家好追捧既prx, 格仔面有冇參考royal oak? 就算係當年原版prx, 都係果個一體式鍊帶盛行既年代互相參考番黎架喇

我自己會咁睇,我d 錢就唔會用黎買蝦仔果d 抄款,但我唔會干涉人地d 錢點使,佢鍾意咪買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞