Affordable Watches 手錶討論區(27)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

收爐未阿屌
Oris越出越好

如果呢個機芯都有呢個價,真係好事
又係嗰樣,等色等限量
呢個version無左coin edge bezel
仲有最鍾意既月形日期針
27/1飛啦
本來想去果邊買隻8601 annual calendar
日元升到貴哂,由2萬6升到2萬9
唔知仲買唔買好
定係算9數買隻hanhart 417es panda

又,剛係醫院出來,見到有個醫護戴隻casio full steel好撚型

不如去揀隻vantage moonwatch啦
旅行就係要駛錢,最緊要買到心頭好

GS就抵買過香港,啱唔啱你
對,係東京
會有一日去完國立博物館
即刻去睇seiko錶展
再去中野Broadway睇二手

vintage?請教一下,omega 3221買唔買得過?
係咪白面那隻?
機芯歷史我係初哥,你仲叻過我
不過睇款,呢隻無乜speedmaster 特色
如果要買隻有年曆既omega不如買返sea
我都有留意過你想要嘅款,condition唔多好

或者建議你,去到乜都睇,睇吓云云錶海之中邊隻合眼緣

換錶帶當真錶戴
呢個款都幾正好奇學下,想問condition有冇邊幾樣一定要check??
終於到,趕到過年
係,今日通知即去拎
8舊水幾高質
呢隻而家貴到癲左
唔專業建議:我都係睇full set
睇花痕有幾深,有無打磨,腳位瑕疵最易睇,最能反映生活痕跡

所以我諗住之後追返隻白面snoopy
其實我鍾意二代面三代底
不過d 價太癲了,反而最想要speedy tuesday
買哂兩隻唔駛諗,有愛就衝
Speedy黑面同ultra man 一樣過十
不如二合一買隻白面
唔收credit cards咁奇怪?
上年買左隻longines 同 tissot 都係用visa俾
佢果啲ETA好多都係特別design獨家比浪琴 其他swatch group牌子冇 所以某程度上都唔算好公廁
見到舊款都幾型又affordable,有啲興趣
冇喇,有錢就會入bt limited 隻sedna gold, 果隻真係靚到癲,個人覺得靚過新款果兩隻moonshine gold

可惜冇錢,基本款夠做了
舊款都係要做下功課,果期d 字體咩樣有冇長S 長R, d 針咩形狀,logo 係printed 定applied, endlink 同clasp 咩number 之類

跟住睇狀態同配件

至於function 就真係冇得估了
請教各位,budget 3k-5k HKD,想返工裇衫西褲帶又可以,平時出街 polo 牛仔褲都襯到。本身有幾隻 seiko,暫時唔考慮日本錶,想搵歐洲錶,大家有冇邊隻牌子或者錶款推介?大廠細廠都得,謝謝
我個人會揀Baltic, 法國細牌子,主打復古元素,但佢有部份款用強國芯

5k 可以揀潛水款aquascaphe 連鋼帶,個人覺得好靚,用miyota 芯

大路野可以睇hamilton khaki 系列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞