日本鐵道消息及旅遊情報交流區(75)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
所以福知山意外係公司文化有份做成
前幾日個事故,個客落左車出事係咪你負責已經玩到冇人敢負責任
北海道有乜列車全指定席? 有車就上最多企一陣
想問下J R西日本個e5489係咪可以訂sunrise出雲A寢台?
由鳥取坐スーパーおき去米子,再轉やくも落岡山
之後新幹線去新大阪,最後坐雷鳥號上金澤
燒波口搞到枕木都燒着埋
26日午前8時15分ごろ、JR西日本から乙訓消防組合に、京都府向日市鶏冠井町四ノ坪の吹田総合車両所京都支所で25日午後10時ごろに線路の枕木が燃えた、と通報があった。

JR西と同組合によると、支所構内の線路を切り替える分岐器(ポイント)の近くで、灯油を燃やす融雪器の火が枕木に燃え移り、社員が消火器で消したという。
https://news.yahoo.co.jp/articles/eb623618c5d791af66eaee684efbc25ec72fc255
落大雪個陣又唔燒,一燒又燒到火燭
全盛時期既閪日本可以有幾柒
就嚟可以喺北海道手上搶走因鐵個名
睇見有人話3月去弘前

弘前一係2月頭去 一係4月去

2月就睇燈同雪燈祭

4月就睇櫻花

3月應該睇個城就算
諗起油麻地detrain
我11月去完仲有貼紙喎
無好耐?
咁你直接買東海道新幹線單程飛就得,都係一萬円多啲
旅伴死都要櫻花,話5月東北都有又唔聽,所以我個機票已經叫平過復活節

plan 好行程就好
無知一問
如果我用西瓜卡搭jr由a去b
有2架jr都去到
一架平啲一架貴啲
我出閘個陣佢點知我搭左邊架從而收我貴啲定平啲?
貴啲係因為兜路貴啲定係因為你未計其他附加費?例如特急料金、指定席料金,Green Car 都有料金不過呢個唔難理解,即係東鐵頭等咁。

兜路嘅話應該計平啲嗰個就算
其他私鐵好似用電
佢JR閪日本仲要搵個人去點火
CLS公司
関西私鉄3社は「融雪装置」事前に作動、故障防ぐ…JR西の社長「多大な迷惑かけ申し訳ない」(読売新聞オンライン) https://news.yahoo.co.jp/articles/ed7b92b7d2536027f816668380eb46c992b43508
咁有好多地方都會點火嘅,但點到好似閪仔咁柒就...........
理論上係計最近距離,所以先會有「大回り乗車」呢樣嘢,不過只限部份大城市近郊區間

最近坐玉手箱比佢凳到成個人拋起
係,真係彈彈下咁

如果我搭12:54個架(自由席750蚊)
佢有冇機會會收左我570蚊個架車既錢?
咁要遲幾多先去到青森
1320果架特急黎

570係基本車費
1320-570= 750YEN係特急費

你坐特急就要俾特急費
啲服務員真係慘
彈彈下仲要斟咖啡賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞