元朗尚悅 •嶺爆「你門我門」爭議!入住兩年出入口慘被封

365 回覆
192 Like 6 Dislike
你有無睇哂算好中立,政府例都搵埋
尚悅‧嶺 垃圾盤都賣 15k - 18k
咁你咪叫蝶個主席搵胡說接受個訪問佢
炒熱d 個花生佢
其實條路係公家,閘係私家就易搞啦,尚起多道閘欄住蝶咪得
恆基唔係話道門屬於蝶翠峰咩
咁即係人哋話事啦 尚悅嶺投訴乜嘢

利申 唔知起因 直接拉咗去睇結尾
垃圾大旗嶺村啲友賣地賣到一忽忽,連個祠堂都比尚悅比圍住。四叔圈地圈到自己唔清唔楚,咩碟翠峰5期都講得出,明明尚悅嶺個設計theme同尚悅係一樣,蝶翠嶺就灰灰黃黃咁勁舊款。

要記住721大旗嶺都有白衣人聚集㗎
咪就係因為蝶翠峰舊

所以佢賣樓死人都話係尚悅 嶺
但因為佢係蝶翠峰入面, 就要括住係蝶翠峰5期
恒基垃圾樓又一力作
支持揸正黎做
而家問題係
除左蝶翠峰2座-3座行過尚悅嶺係有的好處之外
其餘座數根本唔會經過尚悅嶺, 佢起閘影響唔到蝶

相反而家點解尚悅嶺要人開閘, 因為一開門就係惠康 茶記
行佢地屋苑正面再兜返去要行多幾分鐘
算中立啦, 講埋恆基回覆道門唔屬於尚悅嶺, 管理費無包

咁都有得屌
真心唔知嶺果班業主屌乜,明明自己做小人先
佢個講法係幾中立既,有考慮左幾方面唔同既因素,而且最後都無做判斷,俾返觀眾自己思考。

佢睇得d 法律概念同案例咁深入,我諗佢係故意唔提一樣野,呢樣野亦可能係反映左其實佢有立場。就係地役權其中1個重要既考慮因素係果條路係咪唯一既一條路。呢點佢講地役權時只係暗示左,無講到明,如果佢講到明既話成個地役權就唔洗講
其實好撚簡單啫
蝶嗰面同嶺嗰邊張地契有講
尚悅嶺居民/ 車只可以行蝶翠峰正門 + 紫色區域 (詳情可以download 尚悅嶺售樓書)
隻大門已經出左紫色區域, 所以唔開係合理

至於蝶翠峰行尚悅嶺後門, 成個尚悅嶺除左黃色區域係公家, 其餘都係私人地方, 所以又係可以封閘

至於你話居民出入唔方便, 的確係發展商寫得衰
尚悅嶺又係跌市指標
地役權係可以大過張契,如果真係無路出入,就話知張契點寫都要俾路人行。但當然,好似又係恆基,當年輸左單咁野,就開條1.1米圍晒板既路俾人行
咁而家無話唔比佢行

可以行尚悅嶺正門喎
後門後加唔計啦, 唔係唯一通道
屌, 打錯, 係蝶翠峰正門
係,所以大家明單野發生咩事喇
Siu4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞