LIHKG VIP 收費建議集中討論區

199 回覆
34 Like 1 Dislike
如果一個月營運資金要100,000,當收費時有二萬會員,每人課金5元/月,即60元/年,所以5-60/年再另加value-added嘅野,可供購買,應該可以維皮

100都抵俾啦

大前提真係肯俾至得
可能到頭來得三四千人
讚成Plan A,可以唔同價錢有唔同unlock

最Basic既有去廣告
貴啲既有埋自訂背景果啲customize即野

都幾似kaiboard 果個玩法
1000蚊一個月啦 高登仔個個月入80k

先穩定左人流先諗收錢好喎。。。
Pay what you want 去廣告,價錢自己揀
其實run 一個site 成本唔會低
我當佢係aws 開5部細細地既vm, 連埋data, storage 雜費
當$1usd per hour 成本
一年淨係server 成本都要接近7皮野港紙

如果想再加機又要俾多d, 仲未計人工
$8一個月冇廣告咪得囉。$8連兩罐汽水都買唔到。
10萬個會員先得800,000一個月。你要有利益先吸引到佢繼續做。你估真係言論自由大晒喂飽飯?

推己及人而家你自己唔使錢係咁做你自己份正職都無錢賺,你估你仲補唔補落去?

真係無錢嘅咪睇廣告囉,睇廣告唔使你死架?
話$8一個月係太多嘅人,自己每個月收入幾多錢?
唔係好識 如果server 係海外 法律上有無保障
唔係好識 如果server 係海外 法律上有無保障

如果用cloud service, 就算部機唔係香港
當政府問provider 拎資料,provider 係會有機會俾料政府

但如果部機physically 係外國,政府問機主拎資料,機主係可以唔俾既
問題係如果係外國起壇成本會貴d, 同埋network 上會慢過cloud provider
15蚊一個月都畀
我覺得唔好搞咩donate得最多就置頂果啲
普普通通跟返hkg+就最好
中學生黎講 我接受到100-300年費
希啊希啊希 希啊希啊希
希啊希啊希 希啊希啊希

覆錯 自膠
$15都唔夠喇我覺得 連巴第一二日咁瞓身去搞 又升級server
$50都俾
分類好d
好似hkg+咁15一年就基本留名 其餘再加
我有少少愚見
而家我以打殘高登既角度去出招

免費一定要有廣告
點樣出廣告,等developer決定

8蚊/年 VIP 因為plus仔個陣都係e個價,而家就係要最快速度食market share,時間一耐對手會有可能develop到比以前 function更好更多既apps

開放一個donation功能,有多個choice 加一個自由輸入,等有心人可以比多d

可以再share多d

Hkg+係高登addon
而家要run 埋個壇
成本係完全唔同既
但唔排除將來多人用可以有其他途徑r收入(留俾marketing諗
所以如果要純粹得番hkg+既體驗
之前個收費係不足維持既

岩,所以8蚊真係唔夠,起碼50-100一年

8蚊一定唔夠,一係就令大眾覺得抵,大部分人afford得起為開頭

打時間,拎market share 先係最實際,之後debug同加function,先加返去回本價,一開始就諗回本比個框鎖死左

我都明IT 要食飯,本身做sales & marketing experience去睇,以而家情況有market share,回本之後好撚快
我有少少愚見

免費一定要有廣告

8蚊/年 VIP 因為plus仔個陣都係e個價,而家就係要最快速度食market share,時間一耐對手會有可能develop到比以前 function更好更多既apps

開放一個donation功能,有多個choice 加一個自由輸入,等有心人可以比多d

可以再share多d

而家要run 埋個壇
成本係完全唔同既
但唔排除將來多人用可以有其他途徑r收入(留俾marketing諗
之前個收費係不足維持既

8蚊一定唔夠,一係就令大眾覺得抵,大部分人afford得起為開頭

打時間,拎market share 先係最實際,之後debug同加function,先加返去回本價,一開始就諗回本比個框鎖死左

我都明IT 要食飯,本身做sales & marketing experience去睇,以而家情況有market share,回本之後好撚快

但當你一開始賣8蚊
之後好難收返人貴,寧願一開始就收到維到 server 既價,除非本身諗住用個forum 做其他生意

否則我都係建議唔俾錢就睇廣告

而家係要諗點可以留到人係度
一個 forum 冇人就冇用
好似以前HKG+收8蚊年差不多,有人流就自然有其他渠道有錢黎,話收50/100果d唔用腦,係個個比得起,但會比既有幾多?

收得貴班燶H就番去高登,無人流無野睇就連提議比多d錢果班最後都死死地氣返去高登
但我覺得唔可以好似以前咁要俾錢先可以開post/回覆
因為以前作為高登既app, 你係個forum 有其他途徑回覆開post
但依加作為一個獨立既forum, 如果有買既人冇咗基本討論區應有function, 會提高入LIHKG門檻同降低存在歸屬感,人流都會有影響
所以我覺得唔俾錢既人function照用,用廣告費做收入
唔想有廣告既人,俾貴少少去remove ad.
講8蚊年既就算啦,根本冇可能
8蚊個月都唔過份
我有少少愚見

免費一定要有廣告

可以再share多d

而家要run 埋個壇
成本係完全唔同既
之前個收費係不足維持既

但當你一開始賣8蚊
之後好難收返人貴,寧願一開始就收到維到 server 既價,除非本身諗住用個forum 做其他生意

否則我都係建議唔俾錢就睇廣告

而家係要諗點可以留到人係度
一個 forum 冇人就冇用

唔比錢就一定要睇廣告
到時推出可以話係startup VIP價
暫時8蚊VIP,當gimmick,吸引d人黎

business model黎講:Forum 同 人 不可分割
越多人,越多討論,越多post,吸引更多人,係一個circle

至於之後好難收得貴,如果你就咁過左一年後大幅加價,interface,function,bug既情況全部不變,咁梗係收皮啦
你有改善到而加價完全可以accept,同埋promotion本身果個show market price出黎,但係收startup promotion price,將來加價接受能力會高

LIHKG 用function同design別樹一格,比到user 好過坊間forum既用戶體驗就係一個優勢,到時加價幅度合乎市場預期可以接受

我覺得要做marketing功夫好多,detail位有排講,畢竟高登係坐立市場一段長時間,對public影響又大,唔可能一野收佢皮,短期過到50% market已經好勁,集思廣益
幾多都買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞