PhD 過來人分享 心得(9)+集中討論區

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
上年ug grad拎到美帝offer但想去加所以出嚟做野報多年
我都係咁諗
尤其我係鍾意做research但麻麻讀書
牛劍自費都值嘅
可能到到地方唔同,但我以前master/PhD,頭幾年都係要讀到仆街㗎,都可以有assignment同midterm/final。

到左收尾嗰幾年完哂啲course,就變左自己搵野讀加做fab/lab,可能好少少
Harassment,bullying 講大話做假乜都有
日本人外國人包括老師
老細話只要我唔自殺問題就唔存在
佢仲話欺凌同講大話係日本文化,我忍唔到係我嘅問題
同學校唔同部門投訴佢哋淨係叫我收聲同辭職
如果有一日我真係自殺,我會先將所有野放上連燈留底佢哋對我做過嘅嘢

Riken日本人話係個恐怖嘅地方,但睇嚟我嗰度先係

U mean local or Canada?
D第三世界國家有紀錄等如冇
佢哋係咁講
咁就好啦
去過外國嘅人係真係唔同

我當初都係文件嘢差d冇左份工
希望你一切順利啦
同我經驗中嘅日本研究工作環境真係差天共地
我諗好視乎個老細,亦都恭喜brother捱得過

RIKEN喺我眼中又真係一啲恐怖嘅感覺都冇;成個Wako campus都係大陸人,佢地咁肯來做,我都幾肯定以工作環境來講RIKEN衰極有個譜
多謝你
捱過咗仲有好多手尾
例如前老細唔肯出我d papers 同而家有情緒病
以我所知,嗰間大學有好多好伏嘅lab同老細

竟然係咁
可能我比佢哋呃左好多年
同埋真心唔知多大陸人
我嚟到日本遇到唔多
咁平時講英文,普通話定日文?

不過都有好嘅一面
而家喺日本過緊夢想中嘅生活

Btw我係絲唔係巴
Harassment 同bullying 同香港有事嘅時候重疊,所以同香港嘅屋企人同朋友講唔出口
唯有一個人撐落去
大家可能對京大有太多ff
雖然我去之前都係
Undergrad 同post grad唔係同一個level
我去完都真係對佢完全改觀
我真係唔知點解佢地好鐘意收第三世界嘅人
有個學生嚟左一兩日話大肚跟住老細點左我幫佢做一年實驗
佢哋真係大大聲話嚟日本係拎福利順便拎學位
D學生去完廁所唔沖廁
我同d日本人成日嚇到慘叫
both
加油絲打,有咩可以上來同大家分享,哩個post除卻一兩個明顯搞事之外,個個都好好
過去左嘅創傷慢慢會好,重要嘅係而家生活重回正軌

淨計我個group,本來有兩個中國postdoc,近排又多左三個,再加個台灣人。佢地圍內講普通話,同其他人就講英文。(我普通話差過英文,所以都係同佢地講返英文

個group開會老細通常講英文,一部分日本人只講日文,老細可能有時翻譯返幾句俾我地,我自己同另外幾個鬼佬就講英文。

我老細好特別,冇去過外國留學,但又好open-minded,有國際視野,所以我都好慶幸

Grad school 好唔好?
其實睇department 同lab
你可以用日文search 嗰間大學嘅唔同department 嘅大學院嘅內部生係幾多percentage
東大京大嗰d Percentage 越高通常就越好
Undergrad 入到京大係天才
但京大master 有d lab 聽聞0分都考到入去,內部生基本上係0%
咁你就知係點
同埋睇個lab d phd 學生會唔會讀左好多年都出唔到paper同畢唔到業
可以唔使理d學生老師拎過乜奬
日本基本上係派奬

不過如果真心做research 就真係去歐美好啲
我有去過真係唔一樣
我覺得日本grad sch 未必好但如果你想留喺日本工作可能會有幫助
我個field 有件黑鬼響東北大做researcher
好似做左好多年
可以屌日本妹
有冇後悔
咁我又冇後悔去日本
因為鐘意日本嘅生活
今個月嚟一個月美國已經想返日本

只係後悔當初唔識保護自己同相信老師同學生唔係壞人
有冇咁易溝到
有咩奇遇?
睇咩科同project 姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞