PhD 過來人分享 心得(9)+集中討論區

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
最近好struggle自己嘅PhD project最後會唔會用幾年時間但stating the obvious
雖然本身社科好多文都係咁上下
任何野只要加咗AI、ML、大數據就會高級咗
有沙紙有title
而家都係咁同自己講過咗骨先再算
我識果D都會認RA 係lab exp,但係要做1.5年先計,同一時間唔少fg一畢業就收phd offer
咁諗,咁易做就神早有人做左
等你有個心理準備啫
而家搵藥廠工最有效方法係搵條美國妹/仔結婚攞GC
效果好過你讀PhD
如果你有美國名校大group postdoc (除左publication,最重要都係connection)
要搵藥廠搞O1 visa都唔係唔得
當然有美國PhD 玩opt就點都易啲
弱弱一問有無人知croucher已經派左interview offer未
想問下大家machine learning相關topic PhD
r緊master supervisor收我,諗著讀完再入industry是否不智,因為本身冇machine learning background想攞經驗

如果要搵人傾,應該搵咩人傾會有好建議

利申:UK 本地頭10但qs100不入,不過fully funded
唔係好明你講乜,即係你已經讀緊master?但唔係ML相關,你想申請ML PHD?
PhD scholarship or postdoc fellowship?
sor for 1999
依家讀緊master,不過個名冇machine learning, 得個2個unit係machine learning,外加我唔係cs底

但是dissertation supervisor有做開machine learning,我個dissertation又同佢個開嘅PhD project(ml related)類似,所以r緊佢收我
呢幾日幾充實
今年phd畢業真係慘過去死
完全搵唔到工
懷疑啲大公司一見你要sponsorship 已經立即收你皮
In都冇得in
有樣嘢叫major gpa㗎嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞