PhD 過來人分享 心得(9)+集中討論區

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
因為我哋是讀完第一年過曬啲course先搵老細做野
好少人第一年就開始跟老細做野
無了
最多係R相熟嘅本地教授,應該今個月都仲勉強夠時間問
小心D,份野pub 左,有copyright, 你同佢反映下
咪同你出完文paraphrase做thesis一樣

講真 你唔係就咁copy and paste 100%一樣就得啦
大把人同一個topic寫勁多reviews/educational materials 講嚟講去嗰三幅被都係咁啦
btw 你睇住有冇咩embargo
(雖然冇乜人會捉 起碼我個field係
喺英國一定唔易你搵下你個field最近grad啲人就知,同埋唔覺PhD幫到做NGO好多
但又係嗰句,你乜都殺,大陸台灣馬拉乜都得咁實有工開
我覺得都睇field嘅,我嗰科啲人都偏大,甚至好多AP/有成果嘅postdoc都係做咗幾年嘢先讀PhD
啊我係文科 想入大學做教授 33畢業會太遲嗎?
呢度有個phd年紀都幾大 4x,但佢係好有錢同埋係為興趣,所以應該唔會搵教職
我都係,仲要有老婆,讀超級乞食科博士
辛苦啦 你平時會點樣安排時間寫文
仔都生埋,過左MA頂唔順返左香港揪仔休息(寫proposal)
利申:三十頭美帝PhD第三年
咩field
以你個level,建議做返多幾世人先返來問
你慢慢搵,搵多幾世話唔定聰明返啲
原句送返比你
你完全feel唔到你問嘅問題
同你問嘢嘅態度有offensive
仲話見客喎

你都係去Hermès專櫃問吓人點買平價高仿手袋啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞