PhD 過來人分享 心得(9)+集中討論區

1001 回覆
15 Like 0 Dislike

做research第一件事係放低同人比較
太在意嘅話會甩更多頭髮
日經啦,望下啲top journal
望到人地啲嘢,
有時真係會諗點解自己咁廢
小妹嚴重中二病,算係有火,想改變世界。
講緊係五年計劃,睇下到時乜影境,如果有能力quit 工作去full time 讀就最理想啦。咁full time 讀phd 係美國都有糧出㗎?我問過HKU 都好似有2、3皮一個月㗎
小妹對ML 略有所成。爛賭妹賭波長期正數

工作方面,喺矽谷公司亞太分部工作,係技術人。quantum computing 就唔識,想去了解。
咁可能真係嘗試下去接觸一啲professor,最好係你說服到你公司sponsor一個PhD俾你讀,睇下有冇機會俾你去用ML嘅knowledge去做一啲quantum computing hardware/algorithms design上嘅optimization,反正近期都開始多哩類paper受注目。

不過都留意返上面其他師兄嘅建議,哩個年紀去投身PhD,可能有好多其他嘢綁手綁腳。
Miss左哩個message,PhD係有糧出,我唔敢講幾多,到到唔同,可能兩皮左右。你做緊Silicon Valley公司,我諗你而家人工有幾倍哩個數?由奢入儉難,你諗清楚好。

你quit左份工,亦難保俾你將來搵得返同一個level。理科PhD出到來係容易搵industry工,但以一個較大嘅年齡,除非你係個PhD pub到好多seminar papers,好老實出來搵工,老闆都會想揀個後生嘅PhD來train,或者請個上左年紀但有多年industry經驗嘅人。

我覺得哩個年紀去讀PhD,你基本上要本身都有一筆可以俾你用半世嘅錢,以一種興趣/愛好嘅心態去讀,而唔好先想像PhD會幫你嘅career更上一層樓。
如果有咁嘅諗法,唔考慮下做隔離位個研究?如果theory 唔夠,試下迫自己去學多啲。

始終做研究如果冇動力,就同打份牛工冇分別。如果要打份牛工,咁不如搵份人工高啲嘅好過

利申:我覺得自己個研究幾勁,不過個device嘅performance遠未達預期目標
Seminal paper not seminar
盡量咩都學d
唔想太theoretical
咩都學係應該,但經驗之談,一個researcher最好有一範係特別專,咁先有過人之處去sell自己。
當然
但唔想限死自己單一領域
盡量咩都撈d
人地問起都易答d
俾D 例子,唔係好明你講乜
見到有朋友收到Oxbridge offer , 好奇問下其實多唔多香港入到?
Oxbridge 做AP勁低人工
英國教書為愛發電,lecturer我懷疑衰過做非黑工嘅餐廳侍應,係叫有啲社會地位比你打下飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞