PhD 過來人分享 心得(9)+集中討論區

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
under Electronic and Electrical Engineering,是咪伏伏地
EE ok la
1. 我同我同屆一共5個人, 加埋其他屆再多2個人都報咗ETH master, 全部都有offer GPA大約 3.5 ~ 4.0
其實ETH master acceptance rate幾高吓
2. 有60% Bachelor 會留番係ETH讀Master, 40%既PhD係黎至ETH自己
你基本上係要有master degree先, 但ETH 有一個direct doctorate program, 不過係要你本身同老細傾好咗, 要交份research proposal, 你可以當你無咩機會
3. 睇人 我個field就比較多人去Max Planck/德奧瑞, 過黎美國都有

2同3其實有官方數字: https://ethz.ch/en/the-eth-zurich/portrait/eth-zurich-in-figures.html
本身讀緊local part time taught master,咁岩又攞到政府UGC fellowship
宜家心郁郁都想讀個PhD,不過full time 讀又要放棄份工
如果local可以part time fully fund就好啦
小妹40有多,尚算事業有成。現於美帝公司工作, 計劃5年內移民到美國西岸,因總公司在矽谷,有很多機會可以申請調職。如果想到stanford 讀phd,範圍包括AI, quantum, 是否有點大想頭?不過小妹係din din 地,諗野真係好天馬行空,常人好難明白。
你有興趣咪搵d prof 吹下水探下口風
可遇不可求 可能Mphil standard會低啲
Quantum裏面的確有嘢會用到machine learning去optimize,但你本身要兩邊都有相對advance嘅認識先會去做。AI同Quantum兩個topic亦可以完全無關,各自有深入研究嘅topics,你要諗清楚你想讀咩先。

年齡未必係問題,反而係你本身嘅background,工作上嘅經驗,同你potential host個research interest有幾大overlap先重要。唔敢講實,不過收得比較年長嘅研究生,個host好多時係expect緊你有技術可以帶入個group,或者某程度上可以唔洗教即刻開工。如果你係一張白紙,冇相關經驗,可能真係比較難同班一路讀上來嘅後生爭。當然如果你可以透過工作關係去接觸到啲professor,成功嘅機會就大好多。

就咁聽你都會keep住份工?aim緊part time PhD?part time比起full time會辛苦好多,你個人亦要好有discipline ,否則可能過一年半載,冇左團火就半途而廢,白白浪費時間,見過哩啲case。
自膠,Quantum =/= Quantum computing。前後者又兩個世界。
唔係錢問題啦
冇乜老細肯收part time phd

大佬平時開會你話返緊工
叫你朝早返lab check results你又要返工 點搵你幫手啊 你書都冇時間教啦
咁如果30歲讀phd (英國)會唔會太遲 驚唔夠後生爭
兩篇文差唔多嘅話點解要pub多次
是咁的
小弟收到美帝phd offer,是間排名幾好,自己個field嚟講都幾出名嘅大學
Supervisor都話係非常好嘅結果,似乎好想我去成功嘅呢間
但一嚟小弟讀書唔算好,ug grad先得second up,怕去到讀唔掂畀人中途quit
二嚟是小弟想跟嘅教授從來都冇覆過小弟報名嘅時候嘗試contact佢嘅email,有啲怕去到跟唔到想跟嘅教授
三嚟是唔想long d,所以理想係加master會好啲,可以一齊去拎PR
目前仲有少少加拿大嘅大學未出results,但感覺都凍過水
有啲猶豫自己應該點做選擇好
就係個committee要求 拎左個獎就要係佢地度pub返present內容嘅文,唔係我自願,我都唔想為佢地打多1600字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞