PhD 過來人分享 心得(9)+集中討論區

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
結果呢d人就係讀到一半執包袱走
我早兩日又係聽到人話想讀PhD,但又講唔出對research有咩興趣,一箱情願話讀上去⋯好似周到啲U易入就得咁

我戚起條筋哂左勁耐口水話RPg唔係講玩,結果都係嘥心機、聽唔入耳

幾時RPg咁受歡迎架?
group 課左1600 法朗去pub 文
應該係,淨係聽極都係話澳洲嗰個field多funding多support,嗰邊PhD易入之類,但就聽唔到佢research interest/topic想做乜⋯心諗你去課個taught doctor好過啦
我識有個人係MIT PhD grad, 佢話佢當時報嗰陣無諗過自己想做咩field 純粹諗住入咗去先再算
application嗰陣問你對咩field有興趣佢鳩填咗biophysics 最後當然唔係做biophy

我最初入我間U嗰陣都無諗過跟我老細
x2

我讀到咁上下先知老細咩來頭
field同topics好多時入左先再com出黎都常見
我係指我聽唔出個朋友有種想做research嘅感覺
我自己覺得冇特別興趣係想做research,
就慎入RPg⋯因為問心付出嘅心血時間唔會少
如果只係因為想讀上去同資源好,
有其他選擇
真 呢幾日有個難題卡住晚晚坐到凌晨四五點
琴日照鏡先發現雙眼滿佈血絲
嚇死我 人生第一次隻眼咁紅

次次以為自己搵到solution再做實驗先發現唔得真係好耗費心力 無興趣真係做唔到

之前聽過個比喻 做research就好似係大海中央行船 無陸地無羅盤無星星睇
唯一指引你既係思考 (或者advisor既思考
黎business school囉
冇mplus就用lavaan
最後個比喻
唔止無羅盤無星星
亦都無可以分享焦慮嘅同伴
要抵得住強烈嘅孤獨感
所以好睇prof,
prof = 巨人肩膊
你如果鍾意偏psycho 既野 諗下OB/CB 囉。你有興趣交換contact.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞