PhD 過來人分享 心得(9)+集中討論區

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
咁ching你要諗埋有冇船、要唔要寫funding養自己
暫時應該唯有係咁
希望今個月UoT出offer
想改變世界。小妹嚴重中二病
咁識搵錢 點會出唔起DBA啊
小弟純理科
想知純理科嘅大家點解會想去讀PhD

小弟係ug有年突然去左做research,做落覺得幾開心
覺得做research好型,鍾意成日諗野令自己進步,同時砌啲好型嘅野出嚟
就一路做落去,一做就做左就快三年,做到報埋PhD
但諗到ug每個星期都有幾份功課,每份又要做6-10個鐘
就覺得好痛苦,雖然做完嗰下會好開心
想知除左有啲咩會成為動力推動大家去讀PhD
理性回覆
你個情況DBA係最好選擇
你覺得唔值,但價錢係開course果個決定
你應該向土炮8大反映,而唔係話返我地比唔到答案你

務求低成本讀PhD,拎funding係最爽皮,唔使交學費,又有生活費
不過拎funding你都要有付出,唔係齋上堂讀書
只不過你又唔想做research,想“輕鬆”拎到博士名銜
咁推薦你去Honolulu U果d 學店你又唔滿意
現實邊有支咁好嘅歌仔唱
總之local 8大唔會有你想要嘅野

如果你真係咁希望得到一個博士名銜,面對現實啦,DBA真係呢個價錢架喇
話我地壓力大,一句「傻尻」「on9」咁得埋黎,又淨係識用錢衡量人地價值,從中你(可能)拎到些少優越感,但根本唔會解決到你問題
真係俾你拎到PhD都仲有排學做人
(btw係連登講人工貼糧單是常識吧?)
PhD 過來人分享 心得(9)+集中討論區
https://lih.kg/yOmMMbX
#592 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

出唔起 喱一句係你講嫁
咁識搵錢 喱啲應該對你嚟講散紙嚟嫁啫
gender都好popular但我完全唔識寫呢啲最近興嘅buzzword,啲人乜春話要用gender perspective睇,心諗即係點
其實你咁介意成本番大陸直接買張假cert咪得讀邊間任君選擇,你唔係買到hyp嗰啲咁過份有撚人check你咩
見你一直同人講自己搵錢有幾勁
有錢嘅話 Why not both?
出唔起只係源於你未夠有錢囉
我老細加feminism就得因為以前好多event/theory都冇,只要你加返就係有insight嘅research。你睇下IR嘅feminist theory成坺屎咁都大把人讀就知個market有幾大
咁因為唔係個個要傾生意大家所追求嘅嘢都唔同,無謂爭論
條友應該係讀匡智死話人地博士搵錢唔夠佢多,冇錢又學人充大頭。根本讀phd嘅人基本上唔在意錢。

要搵錢入industry邊個搵唔到,做一年多過佢做十年啦2、300k人工大有人在
冇人同佢拗,個弱智仔無啦啦發脾四亂咬人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞