身邊啲減肥斷食撚,真係好好笑

192 回覆
115 Like 1562 Dislike
唔控制個口你跑完攰到食狗屎咁咪又係跑幾多食幾多
復食後行168?澱粉質有冇介到

申利:勁鐘意麵包, 好唔健康
十尻幾年前營養師叫我少食多餐減肥﹐個theory係咪已經變咗好多?

利申 留名學嘢
其實complex carbs 冇問題,仲有一定嘅fiber, protein同minerals

建議選擇whole grain or whole wheat bread
其實關鍵係熱量赤字

研究顯示斷食同減肥冇因果關係,如果你行168食兩餐吸收3000卡同你3餐3000卡,結果基本上一樣

但係斷食同減肥係有相關性
如果你食2餐,因為停食間隔時間多左,你下一餐胃口會進食多左,但係研究入面食兩餐嘅人整體而言都係會比食3餐嘅人食少左

其實結論就係:
- 你食2餐正常份量嘅熱量 > 你1餐大份量

反向推論,少食多餐只會令你不知不覺吸收更多熱量
不知幾work
生酮 fasting 做gym 跑步
一日一餐 一餐食起碼2500kcal
1個月減咗成10kg
Keep咗半年無反彈
做運動仲好過之前
而家想揾啲肥肉都冇
後悔唔早啲開始
應該唔食晚餐只食午餐仲work
我之前生酮一食返碳水一個禮拜肥4 5kg
Ching 食咗咩分享下
一直無反彈wo
第一段
希望樓主可以笑到最後
樓主井底之蛙
你將個肥佬換左做肥婆就會好多正評
下面仲會有人唱 肥婆晚晚要食牛腩~運動又唔做
減食同運動係要並行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞