【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXXVI

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
日本而家好似興用Bandcamp
果套孤獨搖滾都有教大家set up Bandcamp
支持
如果有用airpod pro記得開恆個spatial audio,會好似有魔法咁好聽左
我冇諗到咁複雜
純粹覺得佢「未有」能力住
不過有嗰句講嗰句
隻碟下半part係好返少少
只能講製作孤獨搖滾既團隊係真係識野既
好撚過chainsaw man動畫版班仆街

The Strokes - Is This it
#Garage Rock Revival
簡單, 直接, Raw
Alvvays三隻碟大家覺得邊隻最正
Sudal Not Otter
The Human Comedy

#happy punk
https://music.apple.com/hk/album/the-human-comedy-ep/1612026096?l=en

一早起身 睇CAS開賣情況
sold out laa
啲人以為cas 好冷門嗰下好笑
點知秒sold out
冷條毛咩
香港好多人有失眠問題
邊撚度冷

成班撚樣仆倒去買飛啦
https://youtu.be/tkCzJRuZChw
冇買事後煙黑膠嘅 都咪話自己聽indie
疫情過後,唔知係d人餓得耐無睇show,定係依排興緊indie,真係多左人買飛睇show

我係估唔到sunset rollercoaster 都會買唔到飛,雖然後來加左位,但我唔慣睇太mainstream 既band show ,放棄左。比較番同樣來自台灣既草東,當然都唔難買飛

想當年阿叔我去HA成日walk in先買飛
疫情過後,唔知係d人餓得耐無睇show,定係依排興緊indie,真係多左人買飛睇show

我係估唔到sunset rollercoaster 都會買唔到飛,雖然後來加左位,但我唔慣睇太mainstream 既band show ,放棄左。比較番同樣來自台灣既草東,當都唔難買飛

想當年阿叔我去HA成日walk in先買飛
以前真係即日諗到想睇先行入大業街

但搞手角度諗呢件唔係好事來

我又覺得草東如果當年個勢
喺今時今日出現嘅
應該都係爆場
王菲
胡思亂想
買隻返來當飛碟比狗叼定拎來攝枱腳都好唔抵
對上嗰兩隻碟係咪叫
Marry me Archie
同埋
If I saw you on the street would I have you in my dreams tonight
見到其他片comment有人將佢哋同beach house slowdive相提並論
Slowdive 咪玩啦
呢啲過氣霉band 當年碟又唔賣得
有邊首歌播到成億次先
點同cigarette after sex比較呀

講真都唔係嗰回事
Slowdive 肯定唔係首首一撚樣先
仲有講類型
由初初嘅shoegaze 到最後向ambient 嘅轉向
同Cigarette after sex 有乜關係可言
第一隻
搵到原句
係Dreams Tonite Youtube MV下面有人留言
"This band (=Alvvays),Cigarettes After Sex,Beach House,Slowdive, DIIV,Fazerdaze, Ducktails,Men I Trust, Beach Fossils, Wild Nothing,Real Estate are bringing back dream-pop dynasty"

笑死

咁又唔好咁講
In undertow, not my baby, party police, adult diversion
都好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞