【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXXVI

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
睇clockenflap 之前熱吓身

Unkle - Psyence Fiction
得閒揾earfeeder講既聽都過癮
好耐喺呢度見到Unkle
Lm

老餅嘢啦今時今日算

佢我就唔知 我就2018年喺東京睇
韓國indie史上最重要嘅shoegaze 碟

點解咁講?有咩歷史 上網好似唔係好多人講
有冇人會去台灣祭
Cold Dew 出現了
第一隊韓國shoegaze band。韓國indie 音樂由1996年開始,zzzaam成團大約係1997-1998年開始。2000年代初期indie scene開始係弘益大學變得活躍,zzzaam就係嗰班元祖老屎忽。當年資訊唔流通,zzzaam呢隻碟都係出咗50隻copy,20幾年來都冇streaming,於是啲hipster 就開始吹捧zzzaam,買到佢頭一、二張專輯都係好威。廣大韓國樂迷好多都唔識zzzaam, 只係聽開shoegaze先會搵到zzzaam。zzzaam嘅音樂唔係特別勁可以影響到後人,不過2000年前初個indie scene令好多人都緬懷至今,因為喺冇資訊/冇資源嘅背景下,年輕音樂人嘅創作好純粹,好珍貴。如果你有睇過Parannoul嘅訪問,佢都有講自己其實成日FF緊2000年初弘益大學個indie scene(Parannoul當年都未出世),佢話佢好受呢班人影響。
台灣場 聽到失聰
東京場叫正常少少
I see呢啲真係無聽開shoegaze都唔會知 多謝大佬解釋
Sorry 呢啲資訊係聽開shoegaze都唔會知
突然有更新又開YouTube 又準備steaming 上架

唔太正常
RIP
唉⋯rip
RIP
AMK啲碟spotify已上
rip
前排先喺呢度第一次聽amk
yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞