同唔同意00年代係香港人最快樂嘅時代?

326 回覆
707 Like 227 Dislike
70後頭就係
70後尾……同80後差唔多咋,一初出茅廬就食屎食到應一應
80-90年代仲有樣正係電子文化未興起
有好多傳統野仲有得玩
00年代連中秋點蠟燭都已經冇乜得剩
但冇家底既80後90頭係最慘世代
年年會考10幾萬人爭,又冇後門入u
出黎工作咁啱就開始樓價飛升既開始
唔講政治
本身00年代經濟好撚差喎
金融風暴完又金融海嘯
中間有個SARS

樓主係咪嗰陣唔知老豆老母養你幾辛苦
點會冇後門
老董既副學士未食應晒
其實再早啲真係有心讀既
大學啲hd 上u率都唔差
成班 90 後 00 後,就算未經歷過都應該聽過,70 年代先係香港最輝煌最大改變最急速發展最充滿希望嘅年代,生活喺70年代嘅港人機遇處處,只要肯做就過得唔錯。政府由最日理萬機嘅英國駐香港總督麥理浩爵士帶領,呢個時候仲未有英中談判嘅陰影籠罩,政治離香港人好遠好遠,官員越嚟越清廉,社會越嚟越完善,權力越嚟越約束,根本冇其他時代可比
00後係賤畜
仲有,冇驚冇險又到3點
再以前7日
轉6天工作,每日又加
但基Lo,肥薑,柒頭edan呢?
有但亦都好多真絲初期果陣後期全人妖咁制
SARS 都無封過關
會唔會係你太摺冇社交
以前冇得打機
細個落公園同啲唔識既細路玩爆旋陀螺
玩到識晒大家啲名
一齊砌陀螺
然後喺coco漫畫搞嗰啲陀螺比賽
打到人地隻陀螺飛出街
拎埋獎 不知幾開心
中學去打波又可以喺球場撩下mk 妹
帶佢睇場戲 睇睇下就入廁所搞 咁又一日

反而依家網絡太方便覺得生活好單調
都唔係呀
80後係呀董生、曾爵士果陣買上車盤都唔錯呀
最少帳面執幾球呀
尤其呀曾爵士7年算係特區最開心嗰幾年 最符合一國兩制原意
講到全世界得香港先會發生咁 日本人質素高唔高 ? 係咪你未出世唔知日本有過咩奇案

你喺中國香港出世咪未見證過以前香港有幾好囉
屯門色魔衰鹹濕約受害人睇戲而上釣,同埋專喺屯門犯事,令人鎖定屯門居民。

林過雲衰喺曬相
如果以童年計最快樂應該係 80-90年代出世嘅人,當年好多父母因為經濟起飛搵到錢,好多已經有私樓有車,有閒錢去旅行食好西,物質享受好過 60/70年代普遍窮人,又冇 00 後出世嘅人面對周街支那人、社會分化呢啲矛盾。

97前有完善法制社會相對安穩貪污風氣改善咗,民間未有黃藍爭拗水火不容,大人細路都相對活得開心。
如果你嘅人生係80年代嗰陣20-30歲, 就係人生贏家

人生方面, 基本上戰後啲廢老已經死晒, 個社會唔夠人做嘢, 所以呢班人可以晨早坐高位去屌鳩人, 以為自己好醒, 其實佢哋嘅優勢只係無班廢老阻住地球轉, 方便佢哋上位.

流行文化, 當年香港電影同文化係輸出去星,馬,台,韓

政治方面, 雖然有回歸陰影, 但總有時間搵錢同準備移民. 當年無移民嘅, 都仲有十幾廿年可以搵錢, 如果到依家都生生性性嘅, 早已有層樓響手.

到依家BNO VISA開咗, 又有BNO身分可以走佬, 走咗賣咗香港層樓又有一嚿錢慢慢響英國搣. 啲小朋友響條街同支共打生打死, 但佢哋乜都爭唔到; 呢班人就搭順風車移民慢慢嘆

經濟方面, 搵錢容易, 加上支那改革開放, 條街大把機會, 就算揸貨車都可以搵幾萬返大陸包個二奶做大爺
而家 周圍都有 大閘 你知唔知之前係冇 佢識爆門?
60後係最大贏家
真, 50-60後香港出世就真係抽到支好簽.
90年代未算,一來97 98太仆街拉低條Curve
二來人工未夠高,出去旅行都仲係覺得人哋啲嘢貴
金融海嘯後5-6年真係香港高峰,全世界仆街,香港冇事
嗰期去旅行會覺得,原來外國高物價係咁架咋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞