同唔同意00年代係香港人最快樂嘅時代?

326 回覆
707 Like 227 Dislike
政治 經濟 文化都係世一

歌影視文化:
當時韓流未入侵,本地十幾廿歲啲後生仔基本上全部都追本地明星
本地歌手隨便都up得出幾首名作,廿年後而家仲唱緊
英皇歌手雄霸樂壇,追捧程度全盛時期同而家mirror有得比
當時仲未有太多合拍片,港產本土電影大放異彩,經典無間道唔提,龍咁威、頭文字d呢啲經典睇到識背
TVB都仲未淪落到而家咁,當時求其一套劇都會成為話題,間中有金枝慾葉、溏心風暴呢啲佳作甚至會成為全城焦點

娛樂方面:
PSP, PS2, NDS陪伴左好多中學生渡過年青時期
當時放學活動就係去同學屋企開ps2打winning, 又或者去M記圍埋屠龍
再唔係去機鋪放低幾蚊玩seed d, gvg
女仔就用nds玩孖車
除此以外仲有好多創意爆棚嘅game, FF, 塊魂…
相反而家PS5 switch時代,先唔講啲game千篇一律,你有幾耐冇同fd聚埋一齊打機?
機鋪而家已經變成廢老賭馬同煲煙嘅聚集地

網上文化都係呢個時候爆發
高登高質之餘每日都有笑料,大量高手改圖改歌
加上2.0興起,google youtube技術成熟
多人用bt, 版權意識又未有而家咁高
基本上每日打開電腦已經可以接觸全地球,獲取全世界嘅娛樂

政治方面:
03年人民政治覺醒趕走老董,市民開始了解人民嘅力量
曾蔭權無為而治,當時都有人屌但又未去到天怒人怨嘅地步
人民有充分嘅遊行示威言論自由,上至共產黨下至局長任鬧唔嬲
當時mla仲有首歌叫donald tsang please die, 我地實上街,基本上冇人譴責
你試下而家寫首歌叫pikachu(真名) please die, 第二日應該即刻有警察上門
但當時香港人都未有而家咁熱衷政治,至少政府當時係尊重市民,市民冇咩事都唔會反政府,寧願花時間炒股炒樓

總括黎講,00年代嘅香港人應該係最快樂嘅
我覺得係智能電話興起之前..
90年代先係
00後都22歲啦
痴咗?
梗係97前
5點放工,放工冇email
記得以前每日放學返屋企就做咗個每日一篇
跟住開機玩跑online 玩到食飯
食完返再睇tvb 8:30 9:30劇跟住就訓教
輕鬆又一day
你第一句話政治 經濟 文化都係世一,但經濟反而下面無講

個個年代畢業有人請,或者每個月可以準時供到樓已經好好彩
依家都仲有跑Online
早十年試過喺跑Online溝到女,仲約埋出街玩

00年代後期開始有高樓價問題
但整體黎講都冇近年咁誇張
近年係跌咗喎清
點計都係8,90年代先係

00年代又沙士 又金融海嘯 新移民開始入侵
以前聽人講朝9晚5
但出黎做野果時最基本已經係朝9晚6
究竟係幾時開始轉
大長今?
嗰時啲online game 都好吸引
跑online, 勁舞團,巨商,墨香,龍族,天堂
求其一隻刷下lv儲下裝已經消磨到一日

而家啲手機game唔係轉轉轉就篤篤篤,一係課金pay to win
嚴重缺乏娛樂性
雖然我既成長階段係00年代
但無可否認80年代尾至90年代中期先係香港人最快樂年代
yes
仲有3點3下午茶
以前普遍星期六返半日
轉五天工作咪要每日加多個鐘
樓豬籠中鳥認為自由飛翔是種疾病
原來樓主咁年輕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞