同唔同意00年代係香港人最快樂嘅時代?

326 回覆
707 Like 227 Dislike
我96年開始搵工,朝9晚6 5.5 days真係基本,有D仲長時間,但都好難搵。

結果97年逼著做份朝8晚6半 6 days既老豆朋友工
嗰陣返學仲有分上下午校
返上午校,放咗學有大把時間玩(當然都要做功課)
印象中都仲未聽到好多家長迫仔女學呢樣學嗰樣
嗰陣嘅童年真係好開心
果陣返東莞叫平吱最愉快
因為根本冇本錢畀佢哋學 社會上普遍都冇乜嘢(窮)人學

最叻咪學校鋼琴 游水嗰啲
戀愛盒子
師兄入咗老人院未
Cls絕對係石器時代之前啦,靠人類智慧唔使俾獅子老虎食又醫得飽個肚已經夠滿足開心,大把時間扑嘢繁殖後代,閒閒地生十個八個唔係邊得而家咁多人
死亡率極高 日日都係一場風險 仲講咩自由 不如 死咗佢好過啦
一睇就知你身份
竟然有人選擇回歸後,係最快樂嘅時代。
不如討論80—90年代邊代更好啦。

80年代經濟起飛,成個世界朝氣勃勃,個個活潑開朗。
但吸引咗好多省港奇兵,大圈仔。
人人都抱有希望,中英談判緊。至少係迷惑自己嘅希望。

90年代64之後,個個變晒,一係走佬移民,一係醉生夢死。
一於懶理,殺到嚟,馬照跑,舞照跳。呢兩句意思其實表示,娛樂麻醉現實。幾大玩咗先。
港豬就係咁形成。可以講最快樂時代,同時最失落時代,一切快樂建築泥沙之中,隨時幻滅。
愈快樂愈墮落 墮落越快樂 infinity
趕走肥董咪跟住依加自己食返晒囉 又要有樓住 又要d樓唔跌唔升 邊有可能
仲可以幾舊水返大陸做皇帝
80年代先係幾舊水做皇帝
連登果然係年輕廢老集中營 九十後連零零年代都吹奏
70後食正67暴動紅利同時代發展最後一水
冇錯
以前大家易啲有集體回憶
只係因為資訊渠道單一
04-09 最好

- 人仔平,
- 返大陸做皇帝, 食女
- 有言論自由
- 樓價平
- 冇咁多土豪係街. < 睇得多心理唔平衡. 豬咁嘅樣又名錶名車. 點解自己冇.
- 人冇咁多, 冇咩自由行.
- 網絡仲有神秘一面, 最少你知嘅料, 係一班老人家唔會接觸到. 即係你收D 風好似勁D. (其實都係高登料)
- game 百花齊放. 日本仲有細studio出game.
- 高質4仔仲有神秘感. 仲記得99年 有個日本仔叫 橋本阿蘇, 出d 咸片好有新意. d 拍攝場景可以係沙灘, 屌屌下條女身邊有隻蟹仔行過. 好正.
依家咸片真係要出到5仔4k 先有新意思.
- 仲有本地漫畫. 3日一本火武耀揚, 古惑仔.
- 日本漫畫, 單行本.
- 厚身日本漫畫, 大大本 + 一浸油墨味, 拎住食飯睇
- 港女仲未咁港女. 依家d 港女已經由 80年代進化咗10個level; 好難捉摸
同意
高樓價都已經唔係00年代嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞