儲值卡/上台資訊區(30)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
其實照計$270 plan用自動增值理論上會有類似情況,但唔會無咗個號碼,因為個自動增值係以plan到期前7日為觸發點,由已登記嘅信用卡扣錢去增值sim卡,增值嗰一刻就延長卡到期日,用個例子可能會清楚啲:

假設$270 plan開卡及開plan係2022年12月31日及登記咗自動增值:

2023年12月24日:自動增值$270
卡到期日→2024年12月24日
plan到期日不變→2023年12月31日

2023年12月31日:舊plan到期
卡到期日不變→2024年12月24日
自動續plan後plan到期日→2024年12月31日

2024年12月24及31日就重複番上面做法,咁理論上唔會出現$120 plan喺第二年自動增值只得半年有效期嘅問題

有錯請指出

90幾70gb,好似無一張仲抵過佢,平均gb數嚟講
宜家呢張卡都可以就咁買張新卡 自己做 MNP ?
mnp一定要搵某啲人做自己做唔到的,同埋會貴啲
我見到有人講 呢張卡都可以好似 3萬/sosim 咁樣自己做mnp
印象中要食蕉中心喎
hkepc有人po出黎話login左就會見到mnp個item
但只限呢張
唔怪得知我冇,我果張雙月卡100GB果隻
宜家3萬 係咪冇得賣35gb 香港+5gb 中澳數據呢張卡?
如果想用呢個plan 一定要係sim world 自己開?
有冇巴打用緊cmhk 4.5g 20gb 無限
知唔知過左fup 之後網速夠唔夠快
Quote:
2023年12月24日:自動增值$270
卡到期日→2024年12月24日
plan到期日不變→2023年12月31日
End quote

想問吓係咪ching親身經驗?自動增值$270 之後,$270plan係12月24日定係12月31日, 3diy自動幫你買? 最怕3diy 12月24日就買新plan,新plan 到期日變做12月24日。下年trigger唔到個觸發點。

雖然自己考慮過試吓自動增值,但要等兩年先有你講嘅result,我怕真係到12月25號冇咗number,所以用緊手動增值算。

唔該ching
點解你咁得意quote 12月24日但唔quote埋12月31日?你quote埋12月31日咪答到你個問題

再者如果3 DIY係增值當日(12月24日)就即時買多次$270 plan就唔係續plan,叫疊加,因舊plan未到期,但舊plan未到期如何觸發自動續plan?如果而家自動增值同續plan係可以同日即時做,就唔會分開喺7日前增值,到期日續plan;當然而家做唔到/唔做唔代表將來可以優化到做得到

同埋既然你都係自己手動增值+續plan,咁就繼續手動,玩得儲值卡係慳到錢但就唔可以懶,我上面個回覆係用我親身經歷去答另一位網友嘅疑問,不過就算set自動增值+續plan,我都會喺到期前嗰幾日開始mon住,有問題即時處理,免得佢個系統有乜出錯導致我個號碼無咗
月費用家就嚟完約,想轉鴨聊佳/激sim,是否需要過冷河? 如要可以買咩sim過
我上年先開始玩雙卡,3萬券增值係咪按卡嘅到期日 3/2到期之前增值?
通話Plan 7/2我見sim world揀咗自動續plan,增咗值有錢就唔使理?
同問, 想轉激, 見佢官網寫儲值卡轉台....
睇左MNP嘅鋪頭
寫明要過冷河
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞