elden ring 定 God of war

234 回覆
1089 Like 194 Dislike
唔識Cancelling 的話
真係唔好話自己已經玩盡DMC

我DMC 3入坑
當年Cancelling 難到嘔血,因為係hidden mechanics
之後第4,5代已經容易左好多,係公開可以買既Skill (Enemy step)

我自己GOW, 魂系, DMC都有玩
魂系overall 係better game
但計combat system 的話dmc 基本上係頂點
不過DMC喺故事上真係比較薄弱,所以總體計都係比唔上其餘兩個Franchise
好可惜......明明Dante型棍到喊
我自己既DMC 玩家分級:

初手: 過關爆機
中手: 熟練使用各種武器,輕鬆轉換,長期維持SSS style rank
高手: 熟悉所有武器同gameplay mechanics,唔閃唔避,直接Counter敵人攻擊,係唔係SSS style rank都已經唔重要,
因為行內人一睇gameplay就會覺得 「屌你,原來咁都得!?」

DMC 最緊要係玩得夠型夠創意
過關打BOSS拎獎杯,根本唔係最重要既元素
exact7ly

DMC 5 既Dante 根本完全overpower
d 武器d move sets根本多到用唔晒
我第一次玩到拎到King Cerberus (三節棍) 之後
真係屌左出聲

無啦啦個招式庫又多左成廿個Moves
到底邊個天才可以諗到
連按制之後「放手」果下都可以係一種「輸入」Commend
跟住我淨係試招都試左成個鐘頭......

魂系果種單鍵輸入既指令,係完全唔同級數

不過都係果句
我覺得魂系係Overall better game
DMC就係combat system既頂點
雖然我唔太鐘意玩DMC,因為太中二病

但巴打你未玩過真係唔好9up
睇片見人打Vergil 全部Just Guard再反擊
勁有梅原打街霸全擋大技再反贏嘅感覺
睇黎你有啲誤會
建議你追埋其它層數回覆再comment我
Royalguard 係專門俾你防守+ Counter
玩得好 (講緊係perfect block,完全零傷果種)
已經係高手級別

但當你見識到原來其他武器
只要你做啱timing、用啱招式
都可以Counter各種敵人唔同既攻勢

果d先嘆為觀止
因為全部係hidden mechanics
隻狼有兩三條命比你死,有得跳有得跑有得擋,重有大大隻危字提你點做
依家要講主角有成長,無咗暴力場面好悶,以前最大賣點就係殘忍咁殺神
我認我廢,唔識c字手
玩dante要用elite2 加埋背鍵,十隻手指用哂先撚得掂
Elder ring有冇好似仁王2 同行打?單行好難同孤獨
大家快d 上網幫手投elden ring
講dmd ,Dmc 4-5又唔算真係難既,5代感覺難少少,但唔計屈某啲招,絕大部分怪都係靠高攻同多,等人唔留意既時候中招香左,同魂系列之類既game 敵人招式本身難避兩樣野黎
最有印象5代啲老番黑騎天使,超高攻超厚血但事實上慢到嘔白泡
話說回來,丁叔由3代開始都係咁堆料,不斷追求玩花式嗰part,但招式實用性就唔太保證,好似4代成把路西法就係得打青蛙嗰陣實際
一開波都仲有心機喺度上天換風格狂chok, 但玩耐左就開始攰
不過最恐怖都係細v….一猫一雀係咁chok 真係好折磨,最後原來依條友開自動勁到癲…
你咁樣問 仲要elden ring唔夠10個鐘 你一定俾人屌到反艇
都唔關故事事…(事關soul 自己玩嗰陣同冇故事根本冇乜分別..)

依種舊式關卡制打擂台game 太跟唔上時代….好難吸引大眾玩,戰神轉型唔係冇原因
爆機流程已經短,成個玩法都cut 剩打擂台(行到一個點鎖門生一堆怪打,再行去下個點loop),打鬥本身好玩在chok 招自hi 扮型,新玩家點get 到。其它好似超誇張既大場面啊奇奇怪怪小遊戲等等吸引人眼球既野亦都冇乜
5代基本係全力賣情懷,再想出續作既話真係唔知點出
我相反覺得dmc4 難過dmc5,4代有幾隻怪都好煩,雷獸/潛地出黎隊你2野獸同寄生蜥蜴,相反5代少d呢d怪,加上5代主角性能高d(唔計v),打落舒服d
platforming我覺得都得都係4難d,4個滯空時間短
5代隻v我麻麻地鐘意玩,由其高難度d召喚獸成日,輸出又唔特別高,打boss真係幾煎熬
不過有佢既關卡唔算多加上有d新嘗試都好既

dmc1 dmd學左 stinger + rocker launch -> devil trigger loop基本上就可以橫行,係某幾隻boss煩
2代垃圾唔講
3代個dmd真係難到痴線,d怪魔化左之後真係癲狗咁樣,我仲好記得打個棋盤打到我就快癲,d怪厚血,識變硬,王以外無限重生,同埋佢地識自己回血
除左打鬥之外Elden Ring完勝
4一來奶油鬼手係咁捉,二來丁叔屈真升龍真係一路秒。類似雷獸既5代都有紅蜥蜴,前者同一代影喵機制差唔多所以我覺得ok,紅蜥蜴為左加難度而增加無敵狀態我好討厭,明明就企喺我前面但就係唔俾打,大佬你整個回避動作俾佢都懶

3代印象中係煩搞,不過唔知點解佢俾我感覺永遠都好陌生

一代可能係我第一隻玩,仲要係第二隻喺ps 玩既game, dmd 卡我好耐好有印象,而且嗰時係要針對敵人換武器打(雖然榴彈砲喺槍入邊都係最屈)
兩隻都唔知有咩好玩,行行砍砍,不過如是,買完玩左半日就收埋左
上集gow就可以同er一戰

今集gow 嘅細位特別係戰鬥系統真心做得唔夠好

上集我用戰神難度爆機都覺得好玩(除咗開頭)

今集啲敵人霸體/視角外攻擊真心頂唔順 玩到好不爽
所以咪拎埋dmc出嚟踩er
笑死
讚DMC combat做得好都叫踩ER
咁都叫踩Elden Ring?
巴打你妄想迫害?

DMC 除左自成一個Tier 既Combat system
同graphic quality 對得住”大作”既級數之外

其他方面都係比唔上Elden Ring 同God of War

總體計分級的話
DMC 頂盡一線尾 (我係Dante fans 都係咁話)
其餘兩隻係一線頭
ER
你唔係, 但你上面果個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞