elden ring 定 God of war

234 回覆
1089 Like 194 Dislike
同意,反而如果你問我ER 同戰神3比,
我真係覺得不相伯仲

呢集戰神5 個張力同3差好遠,3果陣真係玩到嘩嘩聲
佢而家個劇情似玩last of us 咁
講真唔係唔好,問題係我玩緊既係GOW 呀屌你
點解可以講得出打落去夠爽皮

屌你打d兵仔都係下下斬兩刀就要碌一碌避招,唔係既話後面三四隻衝埋黎斬你,出親長時間runic技都會被人斬幾刀,一d都唔爽囉
我覺得隻狼易d
冇體力計任劈
d動作又敏捷
識parry就好易玩
戰神紅黃藍圈要你用唔同方法化解,加上parry 好易,打起上黎隻狼同佢多少異曲同功,破解晒敵人招式好有滿足感
Er 單講打嗰part真心麻麻,以前咁多集由亞爾特留斯馬拳王到孤兒蓋爾依啲多人講既boss,攻擊幾勁都好,避完都有大破綻俾人反打,一來一回咁就好有成功感,er 啲唔直觀擺明fake 人既招式多左好多,而且啲威脅性大既招出完之後又冇俾返相應大既反打機會,好似初王咁,斧頭炸地板依啲大範圍超高傷既招出完之後仲會繼續追擊,斬晒成套都冇大硬直俾人打返。
女武神招水鳥更明顯,超高火力基乎直接秒,想避就要跟住特定方法,唔係就配裝諗計硬接,而一個咁有威脅性既招式出完亦唔會有特別大既硬直去獎勵返玩家。
可以call npc call 骨灰既,再唔係屈高攻屈某啲戰技秒晒佢,不過我就係覺得唔好玩囉
我有心機唔升lv 爆血源,但對住依班pk 真係冇耐性
最過分係瑪爾基特
二階可以打啲位少到
作為第一個主線boss過咗火
ER讀指令讀到過晒火都扣唔少分
我簡GOW
呢樣真 為左想PvE更有對抗性讀玩家指令 過晒火變到100%做特定對應 結果弄巧反拙變到仲機械過以前D作品
不過GOW人形精英怪無腦霸體都係好扣分
精英怪有霸體好平常姐er 精英怪都唔少霸體,例如熔爐
問題係一隻設計咁複雜嘅王需唔需要擺到第一位
接肢放第一就差唔多
瑪爾基特如果放到遊戲中段就好好
放到第一真係浪費晒隻王嘅設計

呢隻王啲招數要拆清
唔召骨灰唔用盾冇25lv都係極撚難打
讀指令快慢刀太多硬直位太少
啲閪招樣樣差
問題係一隻設計咁複雜嘅王需唔需要擺到第一位
接肢放第一就差唔多
瑪爾基特如果放到遊戲中段就好好
放到第一真係浪費晒隻王嘅設計

呢隻王啲招數要拆清
唔召骨灰唔用盾冇25lv都係極撚難打
讀指令快慢刀太多硬直位太少
啲閪招樣樣
用13lv武士屈拔刀出血都有得打嘅
其實點無腦霸體?隻驚9成怪都可以用符文攻擊打斷,包括boss
定係講緊要普攻都高硬直連到尾?咁樣係無雙啦喎
如果反應力好,掌握到格劍個節奏,ER某啲boss可能難過隻狼。相反如果格劍唔好,玩隻狼會好辛苦,利申後者
ER個PvP平衡返啲未四月爆咗NG+3打PvP個個都係spam戰技,又無得玩fight club悶到抽筋,唔似DS3咁考技巧同戰術
我鐘意就一定係戰神5
但邊個值得攞goty就一定係ER
當年戰神4為系列帶來大革新同昇華到更高層次
不止於動作遊戲
但係戰神5只係keep住水準因此都幾難有大突破
但係ER今次就將魂系整得更宏大更易入口
吸納到更多人去玩
好似大改左,pvp 同pve 傷害分開計
GOW故事易入口
深度同世界觀就ER
ER故事係好宏大同史詩感 好似睇完成個神話 不過有邊到係深度?
玩家都係用旁觀角度都睇一個神族興衰史
GOW都仲叫有父子個成長同埋原諒睇吓 除左黑妹果PART倒米D
其實玩得熟隻狼個節奏係會易D同爽D
至於Elder ring 個難度係點就睇你點玩 solo打我覺得難過隻狼 用露滴輾壓既話就無難度可言
仁王 屌打
咩呀,同一個人尼
gow係上集改進版但係elden ring 係帶咗好多新元素入魂系
作為勸退boss好成功喎
Put these foolish ambitions to rest
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞