elden ring 定 God of war

234 回覆
1089 Like 194 Dislike
咁我10lv都有打贏過嘅
但個設計程度同難度仲難過ds1-3所有boss
同三年前義父幾乎差唔多難
想像一下無名啲招數放落灰古達個位做第一個boss
我覺得調高數值
將接肢/獅子混種呢種招數嘅boss放落第一個都可以令啲人周圍去探索再返去打隻王
你up 乜
雖然我鍾意戰神多啲,但應該er贏

利申兩隻都白金
咁人地見地elden ring boss戰係咪都兩王 三王,然後大家又受落喎 既然疊怪既提升到挑戰性 而又慳返功夫唔使度過第二隻王 何樂而不為 不過算啦 所有缺點放落elden ring到都會變做曬優點 學巴打講魂系唔計呀嘛

gow上集就屌鳩佢怪種類少 今集種類多返又屌佢無變化 堆怪
gow絕對唔算堆怪啦

2隻,3隻boss上果d唔好忘記身邊唔係有個真戰神就有個女武神王上王

真係坦住一隻架,會轉逼目標之嘛

而且d ai係計過度過,好少狂轟濫炸,2隻圍埋黎既作用多數只係增加攻擊密度,角度,同會互相掩護,2隻怪俾到車輪戰既感覺設計思路同技術都好好喎

唉未玩到呢到 剛剛做完支線放隻水母翻左矮人屋企訓覺
我大概仲可以happy幾耐
養足精神過呢段
er魔法去到後期就屈唔到,單打死硬
太多解迷又重複
啲怪又黎黎去去一樣
最黑人憎係多人圍毆
啲飛蟲好煩

elden ring鍾意1on1boss
探索易唔重覆
下一條主線
魂系打鬥好玩我覺得係完全在於嗰種睇清boss 招式見招拆招既感覺,化解敵人每一擊黎反打,而戰神又上集開始都已經做到,好似女武神咁除左紅黃圈仲有轉身避。
而魂系除左祖傳視覺問題之外今集為左針對你堆骨灰所以啲攻擊欲望好離譜,單打真係想喊,用骨灰打又好多時變左冇腦圍嘔,所以單講打嗰part 我點都投戰神贏
戰神呢啲動作game都唔吹得戰鬥
唔通吹你魂系戰鬥咩 下下spam戰技 spam r1

行行下路地下可以有陷阱 有伏屍 天花板有伏兵 呢啲屢試不爽嘅驚喜 我問你驚不驚喜 意不意外 開不開心阿 你玩埋我個份啦講真 真係玩厭魂系所謂嘅善意
太多解迷又重複
啲怪又黎黎去去一樣
最黑人憎係多人圍毆
啲飛蟲好煩

elden ring鍾意1on1boss
探索易唔重覆

我望住堆地下墓穴同英雄墓穴笑咗出黎
所以一向都話魂系唔計
有啲擔心,下年曠野班人都係咁樣評價
有咩好擔心,我都係任記fans
攞唔到咪攞唔到
真心希望Elden Ring贏Game of the Year
真係好好玩,
永恆之城地下世界印象非常深刻,建築風格宏偉,
滿天星星個feel
巴打你er個part真係講中曬我心聲出黎 佢今代boss戰真係做得好差.. 好多假動作 假硬直 讀指令等等 boss戰可以話係大倒退 特別我呢啲初版用重型武器嘅玩家 真係比隻驚逼到要跳斬到尾

武器平衡問題好撚大 啲武器一係勁到癲 名刀 夜與火 一係華而不實無撚用 例如殺死開頭劇情殺boss個把武器 想撚下都唔得 啲傷害感人到癲 有啲就動作過長過大 無用武之地 最有用嘅戰技係可以屈中距離個啲
其實去到尾咪又係同法師一樣 鳩spam戰技 拉距打 只係換個方式打

都唔好講獵犬步法呢啲反智戰灰 一用成隻game見招扑招個部分已經盪然無存 見王出招即刻拉後

另外我可以講佢開放世界搭魂系絕對係大錯 首先難度曲線好大問題 主線王難度三級跳 逼人探索 但你永遠唔知要探索幾多 多左就會變ez mode

前期黎講個開放世界可以講係100分但王城開始或打後好明顯feel到無貨賣 重重覆覆
戰技依種消耗品式既技能係難平衡,太勁就今集咁,太廢就魂3本體咁,所以我一向唔多中意佢加入依種系統,我更希望佢將依啲資源攞去豐富武器招式動作,就好似血源咁
骨灰就更加係,單純將隻怪變做我方,同角色之間冇互動,要作為賣點或者核心戰鬥系統我覺得有啲懶
Er既雙boss戰我真心唔鍾意
特別係雙熔爐,就咁擺埋一齊就算
一隻d招已經夠複雜,兩隻追住你打到臭
根本無配合過就擺出黎做雙boss,純屈你
單打好難偷到位打,一係就迫你開骨灰
同以前ds 1果d雙boss無得比
一肥一瘦果d係真係有設計過
成隻game個主線去到王城就完咪算囉
之後嗰啲當支線咪仲好
其實係,er太多boss,新模式,開發期應該唔係好夠
濫用讀指令,delay投,delay斬,delay震,堆唔堆怪見仁見智

delay技用得多,會令大部份玩家傾向退避,依賴獵犬步法呢類可以快速移動既技能,以荷萊露為例,p2之後有3招delay技,處理得好回報都唔大,真係避鳩佢好過適應佢

所以相對之下就好明顯,戰神r都有delay技,delay黃圈都唔少,但因為佢係黃圈,你反到=驅幹值++同埋可以打一套,再附帶獎勵連擊槽,咁就好有誘因令玩家去面對佢,而且delay黃圈一隻怪頂多兩招,同即刻黃圈,即刻紅圈夾住出,即刻紅圈避到多數可以打出硬直,即刻黃圈多數需求連反好似隻狼咁有個爽度,所以玩家會鐘意痴身打,越反越避就越爽,見到delay黃圈出現,會想反埋佢,唔想走避

呢度就好明顯睇到戰神r響打果方面設計得紮實好多,d招式係有根有強越練隻boss越好玩

但rpg既戰鬥系統唔係齋講打既
戰神r既配裝配技就太輕鬆向,你做唔到同一把武器另類既打法,3把武器都大同小異,而且佢得3把武器,即係你只能夠響搏鬥上玩花式,冇d咩冰爆流,智信流,遠程流,出血流,跳斬流等等等等既派生,裝備既配套大多都係連繫到傷害,打觸發,或者以迴避玩國度,還是盾反玩古石,實際操作都唔會差距太大

er戰灰,每一類武器既動作模組,再配套埋各式屬性同積蓄值,都會易響實際操作而派生唔同流派

er同戰神r都係角色扮演為主
而er個核心始終都係rpg既系統,講數值講等級講配裝配技影響極大,所以佢有膽堆怪,堆左怪都可以用戰術,剋屬,等級,配裝等等壓過去

而戰神r就係動作game先係核心系統,佢俾人話堆怪實質唔算係堆,d ai,同動作設計好哂,冇狂轟濫炸,可以話另一隻怪只係隻boss既另一隻手,而且實際戰鬥都做足哂流程推演,只要你練得夠,就唔會有乜意外,越打會越爽

我覺得兩隻成套戰鬥系統都係伯仲之間啦,設計思路唔一樣,著重既野亦都唔同,而兩者相對短處既地方,er既動作同boss設計,都係同類型game之上既之上,戰神r既裝備系統都比上集有大進步,兩隻都做得好好
Bloodborne 都玩唔掂,唔敢玩ER

elden ring易玩d啵
可能有啲人玩戰神都係spam r1
利申:有fd係隻隻動作game都當魂系咁玩淨係碌碌劈,然後話魂系世一
我爆到隻狼, 但elden ring近戰好快已經想放棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞