elden ring 定 God of war

234 回覆
1089 Like 194 Dislike
Gow 唔洗諗咁多野 故事又易明 好似輕鬆好多
係有少少破壞故事節奏
Elden Ring 今次結合魂系+開放世界得好成功 真係有令人想周圍探索搵驚喜
同埋今次多咁多法術同骨灰 ,玩法戰鬥多變好多
以前玩dark soul3 得翻滾同普攻,打到爆機即刻我就賣game 不過呢次Elden Ring冇仲好期待佢出DLC

不過戰神 戰鬥打擊感係好d,但劇情同玩法,世界觀就Elden Ring完勝
雖然Elden Ring係多玩法過Dark Souls
但Dark Souls第一集已經有3大法術體系:魔法、咒術、奇蹟
第二集有Power Stance、第三集有戰技
點會係得翻滾同普攻…
Gow 今集玩得好唔舒服
啲boss fight成日都玩堆怪
點都要有兩隻怪喺王隔離搞搞陣
要比較唔係問題
但樓主比較果個點好撚on9
我個人鍾意程度係GOW>Elden Ring 但係如果講要投game of the year我會投Elden Ring
GOW比我個體驗好好 故事感人同有深度
雖然支矛係好玩 但係講戰鬥系統真係唔係ER果皮 GOW算係好過上集 加上都仲係好多換皮怪 大BOSS好少 未計尾王完全零史詩感
Elden Ring武器種類 敵人種類都係完勝GOW
因為Game of the Year得一個拎到
今年投elden ring啦
玩法多d
個openworld又做得幾好
齋講龍戰,拍馬都追唔上龍王咁史詩級(雖然龍王唔勁)
elden ring>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>GOW
世界觀都算數 劇情點完勝到GOW呀
玩完elden ring會覺得玩其他game輕鬆好多冇咁壓迫,又容易操作
Game of the year 唔單止比較製作技術、遊戲體驗、畫面表現、音效、故事

其實比分最重嘅係「開創性」同「同遊戲業的正面影響」

大家可以著眼呢個點去比較

個人覺得elden ring呢方面係略勝一籌
佢地計埋果d咩碎片化叙事叫劇情
果d不嬲係lore/世界觀野黎
隻狼係咪其實都差唔多難玩?
戰鬥感就god
但係elden ring自由探索真係正
其實都係某幾個墓碑有2-3隻姐, 有幾堆怪
3隻果個仲要2隻遠攻share同一條血
王未死之前個攻擊意欲好低唔會近攻你
你要講堆怪, ER惡意好多啦下話
雙熔爐騎士, 三結晶, 聖樹城, 暴風城
重有gow 成7個鐘既cut scene,過場全部一鏡到底,電影般既呈現
對比起elden ring 啲劇情全部都係人物對話,cut scene 加埋都唔知有冇5 分鐘
兩者既story telling 手法真係唔係同一層次
好玩個位 好唔同 好難比 一個故事 一個魂系探索

單講戰鬥系統 動作上GOW一定精緻D 但因為GOW得果幾把武器
計埋玩法多元化 實戰體驗
時間長D既話 ER應該好玩D 武器玩法 多太多太多了
你見ER 依家YOUTUBE仲有人更新不同流派就知
戰神劇情,boss fight, 探索都高水準,但唔會沉迷

Elden ring 玩落去個feel同botw一樣,會不斷吸收你探索一玩就停唔到手
佢唔玩pvp 爆一次就完
兩個鐘learning curve
之後就算難你都唔覺得辛苦
Elden ring每隻怪既差異分別大好多一路打唔厭
Boss fight好多都有氣勢打落好緊張
探索又有時會有野攻擊你 有時有獎勵俾你
驚喜大好多

GOW劇情表現好
但啲長鏡頭搞到個節奏好慢
打打下又停左黎睇劇情感覺會好唔爽
Boss fight好多都係唔識講野既怪打完無咩感覺
啲怪每區地方都係一堆出黎正面打你
遠既怪你都係扔下斧就贏
基本上都係無腦開戰
雖然畫面上好爽但贏完個滿足感較少

簡單講
Er好多野完勝
Gow贏劇情表現但唔係個個岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞