elden ring 定 God of war

234 回覆
1089 Like 194 Dislike
閣下姓屈?
我邊句用dmc踩ER
電影級運鏡戰神都屈機啦
雖然我唔鍾意魂系個種戰鬥玩法
太虐待人,同太大壓力
但打贏Boss個成功感真係多好多
同埋魂系你就算上網睇片點打
落到場都要靠自己發揮
因為每次狀況都唔同

相反戰神呢類動作game我覺得似
節拍game,間中加段QTE,成功就播
段特別cutscene咁,難易度都係判定時間同一下死咁,所以打得多你已經知道個模式
你唔講我都唔覺原來雷獸同影喵對戰思路都幾相似,不過唔同既係雷獸攻擊係閃過黎,影喵轉過黎同隊過黎都有起手(雖然1代個cam成日會製造d視角殺出黎),同埋雷獸個有霸體反甲加厚血,打起上黎真係煩好多
呢樣同fury都類似,不過唔同既係fury你可以彈佢刀同埋冇咁厚血,不過你講得啱佢企係面前又打唔到佢個回饋感真係好差,一定係你整回避動作,一係你就直接閃走啦
不過我諗仲有1過原因我會覺得雷獸煩d係我dmc4主要係用lady同trish玩,因為睇攻略話易s d,但係最後發覺隻game其實本身比s好鬆手,根本唔洗煩用咩角
3代絕對值得玩多轉,最近出左special edition終於可以係玩緊既途中轉style,可惜淨係出係switch
1代我學識左我上面講個loop之後打小怪就冇咩遇過大問題,係d穿牆浮空怪煩(我唔明點解代代都有呢d怪,有時佢地卡入牆真係好煩,配合1代個視角真係煩上加煩)
但係boss有幾隻就幾難搞,雀2/3 vergil 3 nightmare 3都係麻煩野
雀就煩在佢成日係天,配合個camera造成視角殺
vergil 3就好鬼高攻,但係打起上黎係幾爽
nightmare 3我就中左伏,原來前面2次爆左佢core,第3次出現佢會係以爆core形態開戰,防即刻高幾倍,最後啪水過
單隻雷獸係勁啲,不過影喵中意集團出,同埋…可愛啲明明人地喵黎,5代冇左層黑影變左一隻超普通既黑豹,依樣我好介意

死神幾爽丫,破甲斬或者散彈炸臉具好爽

一代dmd 最深印象係個倒計時,一倒數完啲木偶硬到痴根,另外v 哥第3戰同魔帝都卡得特別耐,尤其是魔帝,最後我係放棄左,但save 又得一個wor, 所以,我最後係開新save 重打,狂刷hard 刷左好多個周目去儲無敵星,刷到啲路線熟到啊媽都唔認得,重打dmd 到最後見無敵星太多所以全程開無敵屈死左魔帝
比較上黎我覺得ER 易玩啲,白金都相對friendly

隻狼有啲boss 難起上黎真係想死
仲有啲卒紫衫忍者,隻隻都係大佬黎
宮崎英高又跌上神壇
老老實實,elden ring完全係overrated
https://lih.kg/3240260
你講戰神r黃圈果度好中 戰神r boss出技會吸引你去化解佢 但er boss出aoe你要夾著尾巴逃去十米外 避完又冇空間俾我punish隻boss真心好冇癮

其實王城之前呢個問題唔嚴重隻game好perfect 王城後 火巨人 神皮雙人 黑劍 Godfrey Elden Beast隻隻都好似為難而難咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞