北海道圍爐區4

1001 回覆
19 Like 0 Dislike
咁慘

札幌 city 啫
如果親央,咁都唔去,有咩景點
旺季先有free bus 來回
又唔使 點都去到otaru 小樽掛
本身我都plan 咗旭川,但我太少時間
所以最後plan 係札幌市區+小樽(4天3夜)
你幾號去 加去幾日?
12月頭層雲峽同旭嶽係咪無野睇
book左兩日旭川住但有一日未plan好
旭山動物園又未有企鵝遊行 富良野精𩆜台又交通唔方便
富良野週邊有冇野玩
唔揸又點有經驗?
求意見,雪祭期間有兩晚住旭川(D5,6),非自駕,打算咁玩。

D1 HKD>HND>HKD 內陸機黃昏到函館 (住函館)

D2 函館朝市,五稜郭塔,夜景(住函館)

D3 紅倉庫,正午內陸機到丘珠。黃昏/晚上行下JR附近d商場(住札幌JR附近)

D4 即日來回小樽,晚上6-7pm 搭JR 去旭川 (宿旭川)

D5 (旭川祭)+ 美瑛 + 富良野精靈森林 (宿旭川)
(打算book 的士 1.5-2 小時睇下雪景,唔會join攝影團,打算影下ig 相就算,唔一定去結冰嘅青池/谷瀑。)

D6 Zoo + 旭川冬祭 > JR返札幌[宿札幌薄野]

D7,8 札幌市內

D9 早機 CTS>HND>HKG

問: D5-6 join 札幌出發嘅1-day tour 定自由行玩兩日好?

睇完First Love之後想去啲景點朝聖一下
一月尾就去
個間Napoli 西洋軒同旭川拉麵
唔知一月尾仲會唔會天氣好唔穩定 諗住自駕去
暫時係咁
Day 1: 到步 > 行吓街/市集 (宿札幌)
Day 2: 登別 + 洞爺湖 (宿札幌)
Day 3: 札幌北菓樓 + 周圍食甜品 > 旭川 (宿旭川)
Day 4: 青池 (宿旭川)
Day 5: 阿寒湖 (宿阿寒湖)
Day 6: 旭川行吓 > 俱知安 (宿俱知安)
Day 7: 二世古滑雪 (宿比羅夫)
Day 8: 走

應該話,登別係會去,洞爺湖本身係諗住去,但早兩日見網上有人話洞爺湖冬天麻麻,所以想睇吓有冇意見

btw 非自駕,行李由離開札幌時唔會再跟身
出發前改名先
下, 而家大雪緊wo
黎緊幾日都大雪
我去二世古, 而家已經不斷積緊雪
https://www.youtube.com/watch?v=1ksmiy6EsDo
Day5-Day6呢
阿寒湖(釧路)同旭川個距離都好遠
搭高速巴士都花半日時間
jjrpass 沿路玩埋青森函館先上札幌
無錢無時間直接內陸機平靚正
係,嗰段日子本身都未好多野玩

到時係Day5 八點一早上巴士,一點幾入到去,叫有大半日行吓chill吓浸吓溫泉,第二日一早join咗個tour,主要想睇吓睇唔睇到霜花,跟住食埋早餐就出返嚟,大概兩點零到旭川

google圖片

不過都多謝巴打提醒
言下之意,你都喺北海道住過一排?
定係WH?
見人話個拿玻里意粉係突地搵人整,
去西洋軒淨係食到個境
想問旭川拉麵係邊間?
巴打你買咗機票未 我本身都諗住13:30落機係新千歲轉機15:55去釧路 但係港航班機改晏咗一個鐘 唔知夠唔夠時間
買左..我買個時唔覺得有咩野
宜家諗先驚有機會 時間上唔夠
不過我唔洗等行李
1430轉15:55 冇問題啦..
我845-935...

北の酒場通りには~~
https://twitter.com/gota_kun/status/1598229404886663169?t=YkpVZcbl0l3vDLIkt1r-8g&s=19
壁IΘ•。) < 五稜星の夢(ほしのゆめ)イルミネーション、本日12/1〜2/28まで開催ですごー✨️

点灯は19時までだけど、五稜郭タワーの営業時間は18時までなので、お気をつけくださいごーm(__)m

※写真は、17時頃撮影

#函館 #五稜郭
#五稜星の夢
#イルミネーション
札幌標誌
唔delay 應該夠時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞