好心唔好再逼d職員跟住個客睇衫啦

447 回覆
5138 Like 49 Dislike
有啲客你唔跟話你冇招呼就會投訴, 此其1.
老細見你唔跟, 小狗你, 此其2.
仲有一樣係, 跟住個客代表台客係你, 唔想比其他SALES搶,
唔跟住一般人到想試想買就搵最近果個SALES, 呢個係你死我亡既遊戲,
你嫌煩走人, 大家0:0, 比人搶走就0:1,
月尾計邊個爬得少又係比人狗血淋頭
其實主要就係唔想你d 毒撚係咪都拎上手睇,尤其係d 貴價少少既brand, 舉例polo 個polo shirt 色櫃,是但一件抽過出黎都要一格8件重新摺過,唔似u 記咁邊件亂就摺邊件咁簡單

所以d sales明顯係見到你都知你冇幫襯寧願快d 趕你走
同埋你地有冇入過一啲舖頭真係全程0招呼, 當你透明, 感覺好似你入錯舖頭或者襯唔起佢舖頭咁?
我諗兩種感覺比較, 我寧願比人跟.
其實有啲鋪開始醒,問一次就唔再問。仲有跟客唔該有養分少少,問想要乜,或者係咪睇中呢樣都好廢
都唔係架, 我有個fd做名店sales勁好pay
當年有個中五畢業做莎莎sales食正自由行條水月入10皮
後尾嫁埋畀個大陸佬做少奶奶
梗係行多陣揀下嘢,但唔好俾錢
我都試過
疫情時外賣自取後入更衣室食
認同 香港文化一直都係咁
班管理層其實都係普通打工仔 老細覺得賺唔夠就會搞鳩佢地
做銷售果班管理層都只能搞鳩下面啲sales仔囉 唔通佢地敢話老細你唔識做marking同design柒所以生意差咩
好明顯樓主就唔係目標客户
既然咁多人講得出人地鋪頭行咩模式做生意
唔鍾意咪唔好行 人地又無逼你入去行
教你個方法,係咁撩鳩個sales講嘢,佢就驚過你自己走開

例如:你鍾意你男朋友著咩顏色?
好心萬寧都唔好逼職員跟住曬啦

我想買M巾你揾個男職員望住曬想點姐?
會咩?佢啲褲好壓屎忽喎就算curvy系列都會壓
我都唔知點答唔睇鬼知咩
門口有人嗰啲舖100%唔入
成日比人跟住 勁大壓力 成日好似驚你偷野咁
依家D CCTV 係高清兼且電話隨時睇到,i.t D 濕9 buyer 就最鐘意睇撚住個CCTV ,然後話係d sales 唔識sale 客,唔主動,生意差係因為無服務

同埋唔知幾時有神秘顧客
啲文具鋪都差唔多,勁撚憎啲店員成日望撚住
你呢個似會俾人偷橋拍片
福利模型都係啦
你真係好撚柒
唔單止買衫,仲有精品店、電器舖都係⋯
每掂一件嘢/或者停喺某個位,佢哋就講嘢
好煩
咁Apple store點計?
餐廳係咁就好
AE真係好chur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞