[26]考緊26?你問我答 (45) ride safe

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
你講到好伏咁
但係我覺得戴上去舒服既
lean唔太重要,轉彎唔好同㗎車鬥力先係重點,啲樣嘢其實好反人類,好多時你覺得會跌純粹唔夠油,唔俾油點lean都唔掂
Kyt 算多人用
我覺得台灣嘢嚟講算係用得落
Lean 係坐姿嘅一部份點會唔重要
如果你話唔重要你好大機會坐姿都唔正確
我話要lean 唔係叫你lean 到人哋比賽咁誇張
轉灣有2種方法, 一種係扭軚, 一種係lean
人直車斜係會好過你扭軚轉灣, 因為你可以keep住個重心喺同一個位
尤其係你打8字, 如果你靠扭死軚轉灣嘅話你係會好易失平衡
同埋你人唔lean你個8字永遠打唔得細
lean唔太重要,轉彎唔好同㗎車鬥力先係重點,啲樣嘢其實好反人類,好多時你覺得會跌純粹唔夠油,唔俾油點lean都唔掂

唔同意
唔同意, (counter-)leaning 、速度(即係你講嘅俾油)、 隻手咪用死力 都係需要,因為呢三個因素都會影響重心
重心先係所有兩/三個碌平衡嘅基礎
我練時發覺坐前少少貼住油缸,再用大脾夾住架車。成架車真係穩定同好轉。呢個係之前睇唔知邊個youtuber 講嘅,事實真係會好啲。
同視線,我覺得好難一嘢就望住目標扭架車上去,所以最後就改為由下而上掃上去,咁心理壓力無咁大

處理好呢兩個問題之後我就覺得打8字好輕鬆
學好lead 同重心, 打斜8就可以唔需要望住好遠, 望地下圓心都得
我嘅意思係話八字lean唔係首先要考慮嘅嘢,視線同油門控制先係最優先要處理好,做得好啲樣嘢lean就會自然做到。就好似出街練車轉彎都唔洗刻意諗住要lean,個人會自己下意識做到
因落雨冇得考強制,有冇得追個期比我考翻?
睇完第一句建議你重新學打8字
你話平時路試入灣唔lean 都算
打8字唔lean 你點打的你一係扭死軚一係成個人拗晒另一邊

得罪講句,你就算pass 到你唔識lean 驚你做好爸爸孝順仔
一係等電話,一係落駕院問有冇快期
我想問下有冇巴打拎P牌係預約唔到,直接去牌照科排隊拎?
我想星期四拎但BOOK唔到,去排有冇位架?
可以入去排
不過條隊好長
PK。。請左假先醍起可以BOOK
8點半去排定先
開門就衝入去
咁大鑊,我請左半日咋
WA DIU
頭盔王係幾好,個日新仔去睇去試無咩小我
去鴻興第一次入去反而個姐姐覺得我運吉..... 唔敢掂
想問手套個d係未買單車個類都ok?
其他有冇要求我唔肯定, 駕院就要求要全指包住,
理論上你用白色果D勞工手套都得, 但我覺得太滑控制個油筒會好攰
有少少防滑會好D
另外我用過3M果D工作手套, 又"啜"得滯左手拉極力子有DELAY, 但可能只係果次突然轉左手套唔習慣啫
負碌pass
咁我都係去執埋d入門級既野就係

強制定路試?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞