[26]考緊26?你問我答 (45) ride safe

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
經學院搞定自己預約落運吉 會快啲攞到學牌
自己BOOK個日子上去搞, 半個鐘就可以走人
經學院要1個月
留意返當初報名有冇比埋整學牌既錢學院
如果比左就記得同學院claim返
thx ching
我之前都係咁,轉灣唔夠油,所以上斜個下俾多油,跟住上斜早少少望翻落去(約3-4秒),部車就會順住入灣。落嘅時候又係俾多少少油,再慢慢腳制,就入灣個下就好開始望上去同俾少少油,部車又會順住上斜。

不過個個人方法唔同,希望幫到你
考完即刻落雨 好撚彩
我本身都唔識打 仲有啲驚打添
建議唔俾任何油試咗平路八字先 打得順就平路八字再定油 都無問題就可以試下斜路八字 我覺得重點係定油 全程都俾住少少油咁去 唔好驚架車太快 快就用尾brake修正 再加埋視線 轉灣前已經要搵定嘢望 你打到一次就會開始慢慢掌握到 加油
剛PASS強制
排到6月27號係算快定慢
而家正常
我9月頭肥左再排駕院都5月尾,而家先去到6月尾算係咁
新觀?
鴨駕
新手今日第一日上堂
有d 氣餒,本身自己對電單車呢樣野冇咩概念
然後上堂果時冇乜邊樣野做到
成日死火,灣又轉唔到
俾油又控制得差(唔知關唔關厚手套事)
搵磨擦點間中又唔得
未熟搵磨擦點,下半場就要俾埋油
見到其他師兄已經可以上落波然後左轉右轉雪糕桶
自己好似成舊飯咁
師父講完d 野唔係好記得入耳,記左都未必做到
聽日可能搵轉d 唔同既youtube 睇下
拿實個brake, 睇住轉數錶, 慢放極力子, 到磨擦點會見到個轉數愈來愈低, 記住大概個位就得, 我次次開車前都會試左先
我都係上哂3堂先練到冇咁易死火
加油
練多幾堂, 唔好怕羞開口問呀SIR
加油
轉灣: 試下個人坐後少少, 內8字坐
除咗剔波棍/踩腳brake之外腳尖放喺腳踏度

死火: 轉完2波之後你畀少少油定住油筒, 等到架車唔好咁嘈, 唔好轉完波之後一嘢畀大油
阿sir 一味講唔好望轉數錶,望遠d 望前後
都幾緊張,尤其第一次上車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞