[26]考緊26?你問我答 (45) ride safe

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
想問下幾年前肥左路試,
如果依家想考返,仲使唔使考強制?
避l肥一次路試,強制終身有效
下次試
尾brake = 46 嘅 handbrake
上左2堂元駕強制,發現好難轉灣
其實比住油轉灣會唔會易轉d?
1波唔比油轉灣,我5次有3次都要落腳
一波定速一定要俾油,否則冇俾油個 engine brake 太重會減慢車速
同埋你最好回憶吓,當時你係直接 cut 油定係慢慢用手指扭住嚟鬆油?cut 油都有可能會耷頭導致你感覺失平衡
咁講就記得,入灣前就cut哂油,即係老閪都比少少油
冇教用手指劣油,教用手碗
報左觀駕棍波, 過左強制, 上完導師堂, 考天光道暫時練左兩個鐘
想問下咁多位師兄師姐有關轉波問題:
1. 其實有冇話大概幾多時速用幾多波? 我暫時起步5-10 就吊極力子 / 1波
, 10 < 時速< 30 就2波, 30-45 就3波
2. 上左3波如果要落2波係要拖brake到幾多先轉? 成日一落2波可能轉數未夠低就變到好chok ....

玩左幾堂都仲未舞得掂, 斜路開車長期一係溜後, 一係死火, 特別係石鼓街燈口前死火死得最嚴重
最後都係要改期 隨時要等一頭半個月
博一個月嘅話啲小學生放晒假,就唔使咁多死車要避
幾耐之前係67日?
未有food panda deliveroo 之前啩
「咩速度用幾多波」係牽涉到你當時扭幾大油、條路坡度等等嘅因素
幾時轉波係要睇當時扭幾大油、轉數嚟決定
人話嚟講:聽聲決定,覺得正常油高轉/細油中轉數就上一個波
千祈唔好死記

因為唔知你部車係咩嚟,好難直接答係幾多轉上/落波;更加唔好講話咩速度

上斜起步步驟:
1. 踩死後煞、拉極力子
2. 捽扭油筒 (我當 idle 係 1000、去到尾係 8000 嘅,就扭去 3000 轉)
3. 放極力子去到摩擦點(把聲會即刻沉,轉數跌到 2000)
4. 唔好孤寒扭返多啲油 (我會扭 4000+)
5. 慢慢放尾煞起腳
6. 慢慢放極力子
乜啲南亞仔唔係吸個牌返嚟嘅咩?
係, 佢地使鬼考
佢地要考應該考唔到
見佢地點揸車就知
1. 啱, 不過建議聽聲轉波, engine 嘈就轉
2. 如果你想accurate啲嘅話可以睇下rev match
chok係因為你架車太快, 你當~25先好轉2波
手腕力好易令轉數大上大落
你一波轉灣起碼要去到15km/hr, 印象大約扭一半到
佢用2015個數嚟比
多謝指教,其實都係新觀駕學院車。
可能自己handicap 問題/驚溜後/驚失平衡,成日唔捨得放尾煞所以死火。
想問多個問題,其實起步果一下係咪理論上step 4,5,6 基本上一齊同時間做?
關於(2),我懷疑係我一路俾油一路落波所致。
落波要收油先喎清錯手勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞