[26]考緊26?你問我答 (45) ride safe

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
咁我就唔知我朋友真實情況係點啦
我第一輪考個時個極力子放到6成左右就到摩擦點

到佢考個時,佢話放一支牙籤位就到,所以佢控制唔到就死火
但係係同一架車同一日,唔同時段
好簡單姐 你個朋友唔畀油 放得太快
正路學院啲導師會同你講 考試車極力子會敏感啲低啲
應該係真係for考試用
學院平時用返1字頭或者2字頭
考試車係7字頭 平時唔會畀人用

強試有啲1,2字頭大Number 都係偏新啲 會成日保養
所以唔知佢真實情況係點,因為我考個時正常
anyway, 純粹想提一提上面位師兄,如果懷疑架車有事記得出聲
呢類問題我都問過,果時個呀SIR話除非你部車係撻唔著,或者油門BRAKE無反應呢類好嚴重嘅問題,如果唔係你都唔好預有車會換俾你
明白
感謝師兄
極力子就好少會有事嘅
最多咪係同你平時學嘅車 摩擦點唔同
你遲早都要熟習下架啦

唔知你報街定學院路試
如果路試上堂 每堂基本上都唔同車 唔同Number
你早啲習慣下唔同車嘅極力子 對你遲下揸車學車仲好
真喎
我見7字路試
2字大no. 老強
上堂/補鐘 永遠用唔到呢啲車
學得耐咗牛肺爛鐵 坐返上一架正常嘅車到
真係嗰刻會好震撼
我嗰時考完全無記過啲車嘅摩擦點,
每次都由頭搵起,
係就係耐啲,
但好似穩陣啲
所以一定要提早九個字左右到
整整下嘢 著下裝備 得返3,4個字熟習架車
你坐落考試車到 會仲更加順 更加應 更加敏感
我嗰陣都唔會記
放少少極力子 你肯畀多少少油 架車已經去
前題你唔好一放就放太多極力子 咩車都死
都係
嗰時仲諗俾到上4000轉會唔會太多,
不過之後就諗個考官隔咁遠唔覺,
pass咗先算
就算考過車,
再考車都仲係緊張
頂盡都係油門控制不當細剔
125CC學院車 扭多啲都唔會彈出去
話唔緊張嘅 都呃人啦
特別係個極力子真係有磨擦點,試過揸幾部牛肺要去到七八成先到磨擦點,唔俾油淨係慢放都一定死火
天光道想自練咩時間會好啲請問
其實每個考場都差唔多都係睇自己技術為先
所以其實咩時間都得 最好就試下面對唔同嘅路面情況 唔使考試嗰陣時因為某啲pk搞事而令自己失手
如果可以盡量揀返接近自己考試時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞