[26]考緊26?你問我答 (45) ride safe

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Ok 唔該哂 我想問可唔可以自己走去報左筆試 pass 左先去報?
梗係可以
報到時你話自己pass左筆試就得
我唔撚知呀
知唔知強制試排到幾時
可以
但係老強包埋筆試
你自己報要畀多5嚿
轉灣: 試下個人坐後少少, 內8字坐
除咗剔波棍/踩腳brake之外腳尖放喺腳踏度

死火: 轉完2波之後你畀少少油定住油筒, 等到架車唔好咁嘈, 唔好轉完波之後一嘢畀大油

衝燈: 你未出灣要望住盞燈, 望到就即刻畀大油, 唔使驚會撞筒, 因為揸電單車你望邊就去邊
如果出完灣先畀嘅話會遲咗, 我就一半一半機會衝到, 但係未出灣前畀就實衝到

右腳: 停車之前將軚微微扭左, 會冇咁易落右腳
唔會喎, 你個人坐後少少就唔攰
你坐太前屈住隻腳就會攰啲嘅
我平時練斜8坐足2粒鐘都ok
其實望住係比你自己知個目標去邊,你練到合埋眼唔撞都得架
我自己習慣係望最遠果個雪櫃筒,即係轉彎方向果個
痴撚左線
你望雪糕筒係驚炒上去啫
佰係你望住雪糕筒即係你視線太近
視線太近就會令你有機會做唔切反應, 即係所謂嘅 reaction time 太短

其實你有musle memory, 唔需要太擔心會不自覺炒落去
老強條路冇乜嘢突發情況, 所以就算唔望近都唔會有事
唔會喎, 你個人坐後少少就唔攰
你坐太前屈住隻腳就會攰啲嘅
我平時練斜8坐足2粒鐘都ok
你望雪糕筒係驚炒上去啫
係你望住雪糕筒即係你視線太近
視線太近就會令你有機會做唔切反應, 即係所謂嘅 reaction time 太短

其實你有musle memory, 唔需要太擔心會不自覺炒落去
老強條路冇乜嘢突發情況, 所以就算唔望近都唔會有事
係呀
我初頭係對眼望但唔識郁手,結果都係轉唔到彎
要搵下自己方法
我都諗緊到時歸家條路線,
但我搵定個frd 去傍住應該無咁大壓力
個後逼鬆到右手唔揸實d就聽溜後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞