[26]考緊26?你問我答 (45) ride safe

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
係唔係即係咩"全科課程"?
至尊
雖然尋日pass左, 但其實有3個位我覺得自己有機會肥
不過我想放上嚟講下, 當討論果下處理得啱唔啱
1. 第一次差唔多到燈位轉黃燈,臨到白線仲有兩個車位左右我3波急剎落左腳停好,我有望過個前轆無掂到線但要舉手落返1波再開車.
2. 第二次準備過線時明明無車,但打燈望鏡望盲點cut由左線過去中線果下有架Benz屈返出嚟我明明臨轉果下見佢過去最右線,俾佢fake左
3. 第三個又係燈位,個車頭出左去佢先轉黃😂有啲放棄心態就俾油繼續去

結論係最後無事 成功pass左, 我有同有電單車牌既朋友討論, 佢話2同3既情況處理應該ok, 但第一個就睇運
先練好坐姿, 轉灣同平8
轉灣要counter lean
斜8同平8嘅分別只係油門多寡, 所以唔使心急一嚟就練斜8
同埋 counter lean 要習慣有返咁上下速度先做到
電單車唔係公路單車,都唔係 46,條軚設計係俾得你瞓彎,唔使驚炒
真係唔習慣嘅就慢慢打8字,越打越快習慣吓

縮油就只係縮好小好小油,千祈唔好 cut 油
有需要就攞一兩隻手指放頭制度去量度扭唔同程度嘅些微差距
如果部車一俾油真係仲係標嘅,試下右下向左上咁樣打斜度手臂力嚟扭個扭油筒,再配合尾煞修正

感謝師兄
新觀塘d頭盔如果抹下照用定都係買個會好d?
同埋有咩車款揀?
其實我到而家都唔明點解會學電單車但唔想買頭盔
同去學游水但唔買泳衣有乜分別? 然之後問間學校有冇泳衣借, 有冇洗過有冇消過毒
得 咁我買一個
係未頭盔王最穩陣?
聽其他巴打講係貴D但幾好服務
我之前都係借佢果d用
然後原來路試堂要自備
轉灣有2種方法, 一種係扭軚, 一種係lean
人直車斜係會好過你扭軚轉灣, 因為你可以keep住個重心喺同一個位
尤其係你打8字, 如果你靠扭死軚轉灣嘅話你係會好易失平衡
同埋你人唔lean你個8字永遠打唔得細
睇你要乜嘢牌子
台狗zeus好似利力平啲
利力: shark, SOL(台狗), zeus
車迷城: bell, agv, 架仔嘢
頭盔王: zeus, agv, 架仔嘢, SOL, hjc

個人覺得車迷城service幾好, 你唔識佢哋真係好耐心答你
zeus我睇過好似都ok
我頭大 同埋戴眼鏡 希望係唔會夾到痛
應該會買全罩 好似保護好d
頭大買bell好過
zeus安全性能好一般, 連台仔都唔買
SOL就最19, 不過啲花靚所以都幾多女買嚟用
岩岩pass左強制 想問上路試堂 搵邊間公司有保證d 有無推介 ?
想快就新觀, 不過你預咗要自己出去補鐘
我而家跟緊學車天使, 佢教8字真係好好, 2堂已經打到斜8
有冇人用lubro
有,
個堂10幾人見有1個用 lubro
見youtube講到幾通風同平
唔知係咪善稿

不過個人對台灣嘢真係唔係好放心
我覺得學車又唔洗太擔心
一星期先楂得幾個鐘
除非你學牌出車日日楂

讀新觀塘嘅多數都係因為佢路試有條專用 queue
ABC 都有借,之後已經自己買咗
因為預咗之後真係揸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞