我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 42 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 新開箱評測文 13代已出

1001 回覆
19 Like 10 Dislike
輕輕一推, lightroom + 剪片應該揀悠二list 咩category 好啲?
悠二
我想問下Lian li 新出既fan sl120 v2同sl140 v2你會唔會有
想買
關於呢期燒卡既野
問左火牛廠
佢地有測試好多野
但最終佢地唔覺得L型轉角頭可以解決問題
同埋佢地都唔覺得係關於線材問題
而係12vhpwr設計上問題
呢個最終連火牛廠都要等NVIDIA去check同解決
可以既
問問不要機械鍵盤 有沒有推薦好用的呢? 英文字上要有中文字的 因為沒中文字我幾乎不會打字了
自己買中文貼紙貼上去
以前試過
咁而家買4090咪好伏?
隔離覆左你.不過你外國買啦
屌你老母老黃
了解...
你預算係咩先

同埋係唔係唔會打機
係,主要lightroom, ps, handrake 轉片size同加字幕之類。預算6000-8000

雖然唔強求打機,但都想知如果打機會唔會要再加好多,定換張靚display 就okay
試左先啦
唔得
因為有個架托住 過400會冇位散熱
我唔賣水貨.所以要等行貨返.等緊Intel俾貨落黎香港
悠二想問咁樣得唔得
對上一次自己砌已經十年前 唔知會唔會太奇怪條list
主要打機1080大作同聽歌

1 x [11月優惠]AMD Ryzen™ 7 5700X
價錢:$1,499

1 x ASUS ROG STRIX B550-F GAMING ATX
價錢:$1,599

1 x Corsair VENGEANCE® LPX 32GB (16GB X 2) DDR4 3600 MHZ C18
價錢:$899

1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$399

1 x [優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$769

1 x MSI Radeon™ RX 6600 XT MECH 2X 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$2,999

1 x [10月優惠]Corsair RMe Series RM750e 80 Plus Gold Fully Modular Low-Noise ATX Power Supply
價錢:$699

1 x Corsair Carbide Series SPEC-05 ATX - Black
價錢:$399

1 x [優惠]Be Quiet! PURE ROCK 2 FX ARGB CPU Air Cooler
價錢:$299

2 x Arctic P12 PWM PST RGB 0dB Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$238

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 完整版 USB
價錢:$1,260

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,139
https://www.faroll.com/customize#MTU4OCwzNDE4LDM3NzgsMzc4NywzOTQsNDMzNyw0MzM3LDQ1NTcsNTU4OSw1ODEwLDYwMTEsNzc4

唔該曬
岩岩用 corsair dominator platinum 6200 c36 超ram

輕輕超左上 6400 c34

上到 6400 c36 已經要 clear cmos

Z690 上唔上到 6600+
打錯

6400 c32 要 clear cmos
其實fury 6400 c32就夠

btw.其實你係想買咩
想出4090 應該等下定點
atx 3.0 好似都危危地
我不喜歡發光的...因為
由於我近乎電腦白痂又是第一次找網上店舖砌
雖然是明年才會砌 (想砌一部可以玩6年左右的)
主要是玩格鬥類 摔角類 運動球類 和玩一下手機模擬器
32 Ram夠不夠同時開FireFox和Steam Game/ 手機模擬器的呢?
已經在研究怎樣砌List (幾乎天天也有點改動 Orz)

等non-k 出來會轉non-k的 因為我唔識超頻 T T
這樣夠散熱和防塵嗎? 全部也不會發光了嗎?
其他配合又如何呢? 有需要改更進嗎?
支撐7900XTX的支撐架 推薦那一種呢?
除了M28U 還有那些4K Mon 27-28吋 是同樣免工具的快速安裝設計的呢?

感謝
老闆你好 想買你個6500打機組合 平時只係玩下槍game apex csgo overwatch 或者玩下gta5 夠唔夠做144hz感激不盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞