【畫畫JJ】(3)吹水及技術交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
冇支架個斜度係焗你企係到畫架屌。。。。

畫完,依種風格真係近年冇人畫了
ipad pro + apple pencil + procreate起稿
反屋企過落mac用photoshop+wacom執
如果出街嘅就save做png import返入procreate繼續畫..

之前買左塊cintiq 13hd
但係成日要dup低頭畫太辛苦
而家唔插hdmi線當普通intuos用

竟然係咁................................

你一早入黎聽我講就知15吋樓下千其唔好買。。。
我識既人全部用22吋以上
介面啲制細到禁死人
個斜度又係想玩死人

我諗緊放左佢買返塊intuos L算

新手留名

睇來係真新手
加油啊 巴打 諗下努力過多十年之後啲畫 同今日對比 就會好有力量

你地一開始點上路?
鳩畫?
買書?
照住人地果啲畫?

鳩畫 不停睇片不停畫唔識畫手部或腳部就去抄畫 有時比例唔岩不停改 改到滿意為止

新手留名

睇來係真新手
加油啊 巴打 諗下努力過多十年之後啲畫 同今日對比 就會好有力量

你地一開始點上路?
鳩畫?
買書?
照住人地果啲畫?

鳩畫 不停睇片不停畫唔識畫手部或腳部就去抄畫 有時比例唔岩不停改 改到滿意為止

畫資 電繪畫左個幾月

新手留名

睇來係真新手

你地一開始點上路?
鳩畫?
買書?
照住人地果啲畫?

照人地個啲畫
諗返起齋抄唔用腦簡直浪費光陰

新手留名

睇來係真新手

你地一開始點上路?
鳩畫?
買書?
照住人地果啲畫?

同樓上一樣都係鳩畫同睇片
畫資:9個月前開始,電繪左半年

新手留名

睇來係真新手

你地一開始點上路?
鳩畫?
買書?
照住人地果啲畫?

照人地個啲畫

必經之路,咁當然唔好拎黎做草黎勾線,用眼望完理解完再由白紙畫上去

新手留名

睇來係真新手

你地一開始點上路?
鳩畫?
買書?
照住人地果啲畫?

照人地個啲畫

必經之路,咁當然唔好拎黎做草黎勾線,用眼望完理解完再由白紙畫上去

新手啲話 記得畫好啲骨架同草稿

之前CP04出過嘅2B

安西教練 我(社畜)想畫畫呀

之前CP04出過嘅2B

勁野

之前CP04出過嘅2B

勁野

跪拜推Post
跪拜大神們

新手留名

睇來係真新手

你地一開始點上路?
鳩畫?
買書?
照住人地果啲畫?

照人地個啲畫

即係睇完之後收埋張圖,再自己畫返出黎?

望住畫,電繪既話千其唔好用layer做底 疊住黎畫,岩岩開始應該就算望住畫都會走樣,之後不停修正同去理解個動作肢體

新手留名

睇來係真新手

你地一開始點上路?
鳩畫?
買書?
照住人地果啲畫?

照人地個啲畫

望住畫,電繪既話千其唔好用layer做底 疊住黎畫,岩岩開始應該就算望住畫都會走樣,之後不停修正同去理解個動作肢體

再之後每日練畫直線 同圓圈 畫一條好直既線同好圓既圓圈係好難,練得畫線靚d
推爆

你地一開始點上路?
鳩畫?
買書?
照住人地果啲畫?

照人地個啲畫

再之後每日練畫直線 同圓圈 畫一條好直既線同好圓既圓圈係好難,練得畫線靚d

多謝
依家諗住練畫樣先,淘左幾本書黎學
我望住畫勉強畫到
但一收埋張圖就畫到走曬樣
主要係髮形同臉形唔識畫
仲有條頸嘅位置都好飄忽

另外用手機/ipad畫有咩app推薦?
依家用緊medibang

Procreate
就爆Po
三個月一個po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞