【畫畫JJ】(3)吹水及技術交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike

推po
背景好似太花

背景vibrance較細再blur埋會唔會好啲

artfight已完
要開始睇reg咩科

推po
背景好似太花

BLUR左不過唔識vibrance

推po
背景好似太花

前面藍頭髮果個個比例有少少怪

重上左次頭髮

推po
背景好似太花

依加望返又真係
頭扭太過 腳又怪怪地

推po
背景好似太花

依加望返又真係
頭扭太過 腳又怪怪地

改返個頭好似好少少

推po
背景好似太花

依加望返又真係
頭扭太過 腳又怪怪地

改返個頭好似好少少

藍髮隻右腳成條直線咁
應該俾番d腿部曲線佢
超級大新手彷畫留名

有咩youtube或姐網係教新手 是關我連基本素描畫陰影都唔識

重上左次頭髮

雖然我都係新手,不過都試下比小小意見
巴打都畫左一段時感覺可以有更多方法去進步(利申真心幫not指點)
試下搵一幅比多小小時間去練勾線同上色,就算淨係上身都可以磨好耐
例如頭髮髮尾可以刷多小小做到透薄ge感覺,同埋用唔同色去勾唔同線
或者試多少少其他筆觸,
我都用左一排去試,例如馬克筆可以用力度調效一筆過ge深淺色都幾好用
上色layer發光都有幾種發光色,可以突出番眼部對比的感覺
https://www.pixiv.net/member_illust.php?mode=manga&illust_id=58824764
呢篇都係用SAI教基本cg上色勾線,堅有用可以望下
我想問電腦畫嘅巴打你地係點整陰影

新layer>正片疊底or加深>落原本色or深小小ge顏色

重上左次頭髮

巴打都畫左一段時感覺可以有更多方法去進步(利申真心幫not指點)
試下搵一幅比多小小時間去練勾線同上色,就算淨係上身都可以磨好耐
例如頭髮髮尾可以刷多小小做到透薄ge感覺,同埋用唔同色去勾唔同線
或者試多少少其他筆觸,
我都用左一排去試,例如馬克筆可以用力度調效一筆過ge深淺色都幾好用
https://www.pixiv.net/member_illust.php?mode=manga&illust_id=58824764

梓巴好有心呢
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/08/215601_ffeae73a0ec6bfcbc8e73277fae8d171.jpg[img]

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/09/084023_ad3be9b40b701d63b4262676a5083cfe.jpg[img]
重上左次頭髮

或者試多少少其他筆觸,

梓巴好有心呢

大家都想畫靚幅畫緊係識幾多幫幾多
到而家仲係唔識畫線稿
依度宜家有冇人有真 10-bit moon 同出到真 10-bit 嘅顯卡?

推po
背景好似太花

依加望返又真係
頭扭太過 腳又怪怪地

改返個頭好似好少少

藍髮隻右腳成條直線咁
應該俾番d腿部曲線佢

Pad雙子
我覺得藍髮手應該短翻少少
有圖推po

多謝你
廢圖推po
想問有冇巴打學過素描
想出去學,但係好多都係比細路仔做興趣班
有冇巴打有推介
我想問電腦畫嘅巴打你地係點整陰影

新layer>正片疊底or加深>落原本色or深小小ge顏色

我都係咁做
但可能我唔太識揀色,成日都凝住隻色怪怪地
同埋成日無乜層次,好清楚見到深>淺色嘅界
見到咁我係會blur咗中間條界
我想問咁係咪一個好方法?或者有無其他方法
沒事試下Q版,其實要肥貓巴啲畫咁萌真係幾難

草稿推POST
沒事試下Q版,其實要肥貓巴啲畫咁萌真係幾難

其實已經好得意
係隻眼可以改得再可愛小小
依度宜家有冇人有真 10-bit moon 同出到真 10-bit 嘅顯卡?

顯卡依家好多都得啦

我覺得重點係

色彩管理做得好

1.睇色域argb同srgb去到幾%,srgb95%以上為上品,argb未通用,試過係argb畫完放上網會跌色失真
2.芒既亮度有250cd/m2以上,高光同亮位效果靠個芒show出黎所以重要
3.對比度500:1以上,灰階顯示越順滑越多越好,最黑到最亮分明

(有諗過用電視畫畫打機,可以全黑亮度又夠高色水又靚,不過靚電視下下都幾萬萬幾聲
10bit 用現代顯卡推實無問題

無記錯依家d旗艦電視已經支援4k hdr 12 bit
係大電視睇大型畫作十分爽
不過都係電腦芒dpi高,執細節用電視=on9眼殘
反而我想問有冇有米仔有eizo mon

見識少想玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞