【畫畫JJ】(3)吹水及技術交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike

畫透視完全唔掂
畫嗰下勁辛苦 畫完實崩
不過唔複雜又唔會熟手
好難抉擇

我想知上左色之後係咪要修線,因為我畫完成日覺得啲線好顯眼好突兀

我自己修線就咁
一係線粗幼 一係線顏色
顏色跟返嗰PART啲色改 例如皮膚用啡紅色

線粗幼次次上完色先FEEL到太粗
唯有直接係線上面上色整幼佢 下次再用幼啲畫線稿
之後仲有模糊同最後調色

medibang paint如果用黑色畫線就唔可以用軟件調色
不過我試試blur一blur佢睇下先

畫野太屎,但唔知點改進

唔同人唔同軟件唔同畫法
靠自己經驗探索先最好

改進都係靠耐性
我望返我P站以前啲圖完全唔掂
過幾年再望返依加可能又係咁
https://www.pixiv.net/member_illust.php?mode=medium&illust_id=65291628

同意 我一用PS即刻變弱智仔
手感好唔一樣 最後都係用返SAI

Sai抖動調整太好用

冇錯 個抖動調整幫我由柏金遜手變到畫線都穩穩陣陣
一用其他software 就智障化
不過ps都係用黎加番d後期effect姐
我諗手震唔大問題

用慣左PS的筆刷返唔到轉頭
畫動都係PS順手,買左clip一直放置

我自己修線就咁
一係線粗幼 一係線顏色

之後仲有模糊同最後調色

medibang paint如果用黑色畫線就唔可以用軟件調色

畫野太屎,但唔知點改進

唔同人唔同軟件唔同畫法
靠自己經驗探索先最好

改進都係靠耐性
https://www.pixiv.net/member_illust.php?mode=medium&illust_id=65291628

Sai抖動調整太好用

我諗手震唔大問題

Clip好似都幾好
不過好似好難上手

畫透視完全唔掂
畫嗰下勁辛苦 畫完實崩
不過唔複雜又唔會熟手
好難抉擇

我想知上左色之後係咪要修線,因為我畫完成日覺得啲線好顯眼好突兀

我自己修線就咁
一係線粗幼 一係線顏色

之後仲有模糊同最後調色

畫野太屎,但唔知點改進

唔同人唔同軟件唔同畫法
靠自己經驗探索先最好

改進都係靠耐性

Sai抖動調整太好用

我諗手震唔大問題

米皇
用 Krita 啦
sai2其實最好係x64
宜家用緊

----
陣係畫到Day4
傷風呀
来ヶ谷/能美/ルチア

畫左好耐,可以點改
我覺得啲線條睇落好唔順,畫嘅時候又唔覺

btw,樓上畫得好靚
宜家用緊

----
陣係畫到Day4
傷風呀
来ヶ谷/能美/ルチア

最尾嗰張我勁鍾意
宜家用緊

----
陣係畫到Day4
傷風呀
来ヶ谷/能美/ルチア

最尾嗰張我勁鍾意

好正,巴打乜主題都諗得出咁

畫左好耐,可以點改
我覺得啲線條睇落好唔順,畫嘅時候又唔覺

btw,樓上畫得好靚

啲線起晒狗牙?解像度問題?
多謝大家

btw,樓上畫得好靚

你用緊咩嘢畫?一般嚟講就算係低像素都唔會起鋸齒起到咁
多謝大家

btw,樓上畫得好靚

medibang paint pro, a4 size 抖動值3
多謝大家

btw,樓上畫得好靚

medibang paint pro, a4 size 抖動值3

我以前曾經試過用medibang
都覺得佢啲anti-aliasing做得唔係咁好
多謝大家

btw,樓上畫得好靚

因為免費同上堂用呢個軟件所以都係用緊
定係用大像素啲去畫比較好
宜家用緊

----
陣係畫到Day4
傷風呀
来ヶ谷/能美/ルチア

[img]https://i.imgur.com/64P121g.png[img]
[img]https://i.imgur.com/JoBjBlH.jpg[img]

岩岩開ig發現原來follow緊你
多謝大家

btw,樓上畫得好靚

因為免費同上堂用呢個軟件所以都係用緊
定係用大像素啲去畫比較好

啱啱上網查過邊緣硬度愈高愈會起狗牙,我畫線都係100%畫筆,係咪呢個原因?
如果係,一般用幾多%?

啱啱上網查過邊緣硬度愈高愈會起狗牙,我畫線都係100%畫筆,係咪呢個原因?
如果係,一般用幾多%?

你咪10%10%咁試到睇落正常囉
未測試過
=================
宜家用緊

----
陣係畫到Day4
傷風呀
来ヶ谷/能美/ルチア

?!你ig係乜

如果係,一般用幾多%?

你咪10%10%咁試到睇落正常囉
未測試過
=================
宜家用緊

----
陣係畫到Day4
傷風呀
来ヶ谷/能美/ルチア

?!你ig係乜

?!你ig係乜

follow返你先

?!你ig係乜

follow返你先

好少update....
得閒會畫多啲
唔識畫低彩原作畫得好好睇但我畫就好污糟

呢幅畫得好好喎 比例好左 最重要係好有意境

呢幅畫得好好喎 比例好左 最重要係好有意境

唔好混色 同埋彩度調高
無咁易污糟

?!你ig係乜

follow返你先

得閒會畫多啲

已follow

?!你ig係乜

follow返你先

得閒會畫多啲

已follow

小弟不才
多謝大佬
潛左一排又上黎
學完SAI開始摸緊PS
堅覆雜完全搵唔到入手方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞