【畫畫JJ】(3)吹水及技術交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
比起壓級(2000夠用了)
其實我覺得反應速度更重要

ms出啲機,鼠標跟唔上支筆好尷尬

呢方面ipadpro依家做得好啲,好似轉左120fps

其實我想知144hz電競芒係畫圖fps呢方面會唔會有大提升
不過因為面版關係色水同對比又唔荒靚得去邊

打機咩屌
畫畫點都係睇筆刷效果為先吧,超過 60fps 有啲多舊魚

N-Trig 嘅 hover 係差啲,不過新機+新筆畫嗰陣延遲已經算係好低
ipad pro 好似係直頭冇 hover 喎

同埋提高 fps 對延遲唔係好大影響,反而仲要用多啲 CPU/GPU power 黎 redraw screen,即係又用多啲電
同埋可以用黎做筆刷運算嘅 CPU time 又少咗,如果用啲複雜嘅筆刷只會變得更加慢

之前都睇過有畫師測落筆延遲都係食cpu多
越複雜筆刷越明顯
我個人畫法係食ram多
所以唔多core啦

之前試ms部studio都係覺得唔掂
一黎個芒亮度唔夠
二黎筆尖設計唔多岩玻璃面,好似攞擦膠擦玻璃咁
三黎個支架角度做唔到wacom 24hd個種咁落
(有得落啲真係舒服啲)
四黎圓形個舊控制器雖然手感好但無得set制。。。
仲有似乎做呢種有mon繪圖板既公司

好似冇一間諗過鍵盤要點擺

兩側同枱底冇位置擺個啲用家個鍵盤直情消失於眼前
比起壓級(2000夠用了)
其實我覺得反應速度更重要

ms出啲機,鼠標跟唔上支筆好尷尬

呢方面ipadpro依家做得好啲,好似轉左120fps

其實我想知144hz電競芒係畫圖fps呢方面會唔會有大提升
不過因為面版關係色水同對比又唔荒靚得去邊

打機咩屌
畫畫點都係睇筆刷效果為先吧,超過 60fps 有啲多舊魚

N-Trig 嘅 hover 係差啲,不過新機+新筆畫嗰陣延遲已經算係好低
ipad pro 好似係直頭冇 hover 喎

同埋提高 fps 對延遲唔係好大影響,反而仲要用多啲 CPU/GPU power 黎 redraw screen,即係又用多啲電
同埋可以用黎做筆刷運算嘅 CPU time 又少咗,如果用啲複雜嘅筆刷只會變得更加慢

之前都睇過有畫師測落筆延遲都係食cpu多
越複雜筆刷越明顯
我個人畫法係食ram多
所以唔多core啦

之前試ms部studio都係覺得唔掂
一黎個芒亮度唔夠
二黎筆尖設計唔多岩玻璃面,好似攞擦膠擦玻璃咁
三黎個支架角度做唔到wacom 24hd個種咁落
(有得落啲真係舒服啲)
四黎圓形個舊控制器雖然手感好但無得set制。。。

有啲人相反,鍾意 surface 支筆有阻力
我未用過 cintiq 唔知手感點,係咪好跣咁?
個 dial 好似聽過話有得 set shortcut 喎,不過我覺得舊 dial 都係啲 gimmick 嘢

冇架喎,用 touchscreen 囉
要近個 moon 畫嘢嘅話中間自然就攝唔到隻 keyboard
筆尖未磨到咁上下係跣既
換左隻毛毯筆芯加埋wacom本身面板少少啞面,其實手感唔錯
磨擦聲加埋個阻力似用炭筆
缺點係好快磨損
(淘左幾打翻黎備用)

我覺得呢個手感唯一可以挑機得ipadpro

同bamboo系列隻銀色啞面板
好有錢

btw想pastel學下畫風景

要近個 moon 畫嘢嘅話中間自然就攝唔到隻 keyboard

最慘就係wacom個touchscreen功能做唔好呢
所以我都冇買touch版
個陣仲傻仔左買左個藍牙keyboard諗住痴係上面 最後都係瘋狂跌
好有錢

最睇唔起裝備撚
最緊要畫到正野出黎

最慘就係wacom個touchscreen功能做唔好呢
所以我都冇買touch版
個陣仲傻仔左買左個藍牙keyboard諗住痴係上面 最後都係瘋狂跌

If it can't be fixed with duct tape, you're not using enough duct tape
好有錢

試下寫生先
例如畫下自己間房張枱
由室內畫起會易啲我覺得

well,我想表達嘅唔係咁
你不如講下你 feel 到兩支筆用落有咩分別先? 跟住我試下解釋下你 feel 到分別嘅原因

好簡單就畫線嘅粗幼變化問題,都係***都係同一牌嘅軟件。
btw兩部垃圾都已經壞柒左,比唔到示範你睇。

咁肯定唔關 1024 vs 2048 級筆壓事
搵日得閒我再試下解釋下
筆壓高過 256 級之後,多一個 bit 同少一個 bit 嘅分別 (多一個 bit = x2) 只會喺微觀層面 (唔知點講) 睇到
搵日得閒我再試下解釋下

如果唔介意睇或者想練下英文嘅話,可以睇下依篇文,入面有輕輕帶過下 (唔算有詳細解釋到):
https://www.davidrevoy.com/article182/calibrating-wacom-stylus-pressure-on-krita

你個網我睇左陣,我係同意太高嘅壓感唔一定用得著,但點為知脫離左可觀察層面呢?依part唔識。
文講256佢覺得唔夠,512佢就夠,你可以解釋下256同512壓感階級嘅分別嗎?從微觀層面上

另256=256bit?, 512=512bit?

256 = 8-bit
512 = 9-bit

純用文字有啲難解釋,整幾幅圖會解釋得好啲

其實點解 cutoff 係 256/512 呢,咁係有原因嘅
因為現時普及嘅 moon (唔計古董) 多數都係 (RGB 每條 channel 各) 8-bit 色深 (普遍其實係 6-bit + FRC 黎扮到 8-bit 嘅效果,太 technical 唔講,有興趣再問/自己搵),8-bit 色深即係有 256 級
咁用電腦畫畫你都係經個 moon 睇幅畫架啦
假設壓感控制緊筆刷嘅透明度,咁就算係由白底最白去到最黑都只係可以見到有 256 級嘅變化 (黑白灰係 RGB 三條 channel 都一樣數值),好自然地 256 級筆壓就啱啱好覆蓋到最高嘅透明度變化 (依度有啲嘢簡化咗,不過其實為興趣畫嘅都唔使知得咁深入)
至於點解篇文嘅作者覺得 512 先夠呢,咁其實係因為條 pressure curve 有較過黎 (driver 本身都會有啲嘢做咗)

有機會先再整啲圖解釋得詳細啲啦

再講講下就會變咗講 adc 同 sampling

* 其實認真畫畫係應該用 16-bit 色深 + 線性色域,混色嗰陣會有多啲「層次」。咁係咪代表 256 級筆壓唔夠呢? 一半半啦,到最後你個 moon 都 show 唔到多過 256 級嘅色
* 咁用 10-bit moon 嘅話上面嘅嘢咪唔啱用? 可以咁講,不過只要將 256 轉做 1024 又可以用返;最重要係你幅圖最後擺上網俾人睇咪又係 export 做 8-bit

講明先,我唔係話 256/1024 級就夠,只係當去到咁上下再提升級數得出黎嘅影響係會愈黎愈細

好心機 受益良多。
btw你講嘅線條變化只有深淺,咁粗幼呢?用越粗嘅筆刷,分級多少就會越有影響了吧?我一直覺得有感覺唔同就係講依樣,雖然可能靈敏度和準確性會影響更大⋯⋯

你個筆刷會唔會真係 set 筆壓變化由 0px 到 2048px 先
當你喺幅 300dpi 嘅圖上面畫粗線,0 - 100px 點都夠晒啦
填色嘅話都唔會係 set 由 0px 開始,下下都要壓到盡先夠大吧,同埋 300dpi 下 2000px 有成六吋半 (16cm),填色都唔使咁大個筆刷啦

姐係原來進步嘅,係軟件多

其實影視作品係受制於硬件支援多

即係好似4k畫質、hdr同vr咁,高bit數同高質產品仲未流通普及於大眾層面姐
一黎顯卡效能未夠,二黎顯示設備好貴。。好似Adobe rgb色域99%(好鮮豔)既mon,吓吓都萬萬聲
勁既硬件配置唔係無,只係一般人真係玩唔起
近排幻想過用oled電視做電腦芒畫圖睇圖效果睇落實正過電腦屏幕
近排幻想過用oled電視做電腦芒畫圖睇圖效果睇落實正過電腦屏幕

有冇壕借部oled電視黎玩下
想畫張似樣既星空畫好耐
為左呢個幻想都儲左半年錢
依家先夠買半部
2017屋企仲用緊大牛龜

唔一定,可能筆或者 sensor 有改進都唔定
但係你講到咁含糊我推斷唔到係咩原因呀
小弟用過40吋電視開電腦一排,顯卡好快就壞左,唔知關唔關事

唔一定,可能筆或者 sensor 有改進都唔定
但係你講到咁含糊我推斷唔到係咩原因呀

壞Q晒,無得攞嚟試。
btw軟件上係4時功能係多左不少

想畫張似樣既星空畫好耐
依家先夠買半部

oled 做圖像處理/畫畫我覺得有啲危
因為 oled burn-in 係每個 pixel 獨立計,亦即係會有明顯起印

顯卡操勞過度係會快死啲架
不過都要睇你點玩法同配置

不過我覺得唔關事

想畫張似樣既星空畫好耐
依家先夠買半部

oled 做圖像處理/畫畫我覺得有啲危
因為 oled burn-in 係每個 pixel 獨立計,亦即係會有明顯起印

壽命我都有諗過既,起印應該無咁易,聽講都要成日同一個書面先會有少少
但係現場睇過sony a1同lg oled之後
簡直哇屌不能自拔
跟住已經瘋狂ff用黎打機睇戲

顯卡操勞過度係會快死啲架
不過都要睇你點玩法同配置

不過我覺得唔關事

電視同 moon 一樣咪又係睇解像度
你用 1080p 電視同 1080p moon 個 load 冇分別架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞