【畫畫JJ】(3)吹水及技術交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
有無巴打有用clip studio paint
唔知點解宜家畫兩畫會彈出
好煩唔知點解決

用開
不過我無彈喎

成日畫兩畫唔知high到d咩
突然跳去第二個window
有無得lock死個視窗之類既功能
有無巴打有用clip studio paint
唔知點解宜家畫兩畫會彈出
好煩唔知點解決

用開
不過我無彈喎

成日畫兩畫唔知high到d咩
突然跳去第二個window
有無得lock死個視窗之類既功能

我搵過好似無
試過重裝未

依種畫風好似冇咩人畫咁

手機上傳會倒則

手機上傳會倒則

上傳上黎先發現左眼同右眼唔夠對稱 即執返先

手機上傳會倒則

手機上傳會倒則

ok u win 完成度100%先上黎
想問下大家電繪用乜工具?
nsp推唔推薦?
諗緊laptop+畫板定係nsp
nsp推唔推薦?

ipad pro............
nsp推唔推薦?

新surface 感壓好低,sketch is ok 認真畫就不了
Laptop會隔住個keyboard, 慣左都勉勉強強既,連external mon 會好d
iPad Pro 其實唔錯,sketch doodle 都掂,但完稿都係要搬番電腦搞
nsp推唔推薦?

新surface 感壓好低,sketch is ok 認真畫就不了
Laptop會隔住個keyboard, 慣左都勉勉強強既,連external mon 會好d
iPad Pro 其實唔錯,sketch doodle 都掂,但完稿都係要搬番電腦搞

sp既pressure level已經由1024升到4096...
呢家有埋ipad pro都有既tilt control
不過都係試過先知就唔就手

依種畫風好似冇咩人畫咁

你係想桂正和風?

依種畫風好似冇咩人畫咁

你係想桂正和風?

似頭d

依種畫風好似冇咩人畫咁

你係想桂正和風?

似頭d

以還以,想還想嘛,咁厚髮又空氣劉海嘅女,我淨係記得桂正和

依種畫風好似冇咩人畫咁

你係想桂正和風?

似頭d

以還以,想還想嘛,咁厚髮又空氣劉海嘅女,我淨係記得桂正和

桂正和畫眼係咁架咩。。
nsp推唔推薦?

sp既pressure level已經由1024升到4096...

幾樣嘢啦
- 筆壓高過 1024 level 其實呢就冇乜實際用途嘅,畫出黎唔會點睇到分別,主要都係 marketing 嘢
- Surface 新筆嘅 IAF 係低過 SP4 筆,但係同 Wacom (EMR & AES) 嘅筆都仲有一段距離 (話晒 Wacom 都已經做咗成三十年繪圖板)
- nSP 同新筆夾埋係有 tilt sensitivity,但係依家有一個都算幾嚴重嘅準確度問題: 如果畫嗰陣隻手掂住個 screen,畫出黎條線會隨機出現歪位 (M$ 話會出 firmware update 解決,不過未解決之前建議唔好買) (read: https://answers.microsoft.com/en-us/surface/forum/surfpro-surfhardware/intermittent-pen-inaccuracy-when-hand-is-on-the/28ef8566-0003-4c68-a964-6c2562423eb0)
用舊機 (SP3/SP4) 加新筆或者 nSP 加舊筆都冇咁嘅問題
- Surface (N-Trig) 筆畫出黎啲線會有啲震 (nSP 加新筆其實就改善咗好多,不過畫得勁慢嗰陣都係會見到震)
- M$ 啲 QC 真係麻麻 (同 apple 比),同埋售後服務好差。仲有官方係冇得 repair,一定係換翻新機
- nSP 係行 windows 10 pro 一個 full desktop OS (你鍾意仲可以試裝 Linux,不過會搞到好頭痛),做到晒一部枱機做嘅嘢 (快唔快就另一回事,即係咁你唔好攞黎剪片呀),同埋有大量好完善嘅 software 可以用 (例如: 性價比極低嘅 adobe cc、opensource 嘅 Krita),唔似 ipad pro 咁係行啲輕量手機平版 iOS,得 app store 啲細 app 俾你揀
- 千其唔好買 m3,起碼都要 i5 + 8GB RAM

結論: 買 notebook / 枱機加 wacom 版好過
利申: 有 nSP 同埋係 Krita 打手
acer 有部新 2-in-1 用 Wacom EMR,不過 acer 啲 QC
nsp推唔推薦?

幾樣嘢啦
- 筆壓高過 1024 level 其實呢就冇乜實際用途嘅,畫出黎唔會點睇到分別,主要都係 marketing 嘢
- Surface 新筆嘅 IAF 係低過 SP4 筆,但係同 Wacom (EMR & AES) 嘅筆都仲有一段距離 (話晒 Wacom 都已經做咗成三十年繪圖板)
- nSP 同新筆夾埋係有 tilt sensitivity,但係依家有一個都算幾嚴重嘅準確度問題: 如果畫嗰陣隻手掂住個 screen,畫出黎條線會隨機出現歪位 (M$ 話會出 firmware update 解決,不過未解決之前建議唔好買) (read: https://answers.microsoft.com/en-us/surface/forum/surfpro-surfhardware/intermittent-pen-inaccuracy-when-hand-is-on-the/28ef8566-0003-4c68-a964-6c2562423eb0)
用舊機 (SP3/SP4) 加新筆或者 nSP 加舊筆都冇咁嘅問題
- Surface (N-Trig) 筆畫出黎啲線會有啲震 (nSP 加新筆其實就改善咗好多,不過畫得勁慢嗰陣都係會見到震)
- M$ 啲 QC 真係麻麻 (同 apple 比),同埋售後服務好差。仲有官方係冇得 repair,一定係換翻新機
- nSP 係行 windows 10 pro 一個 full desktop OS (你鍾意仲可以試裝 Linux,不過會搞到好頭痛),做到晒一部枱機做嘅嘢 (快唔快就另一回事,即係咁你唔好攞黎剪片呀),同埋有大量好完善嘅 software 可以用 (例如: 性價比極低嘅 adobe cc、opensource 嘅 Krita),唔似 ipad pro 咁係行啲輕量手機平版 iOS,得 app store 啲細 app 俾你揀
- 千其唔好買 m3,起碼都要 i5 + 8GB RAM

結論: 買 notebook / 枱機加 wacom 版好過
利申: 有 nSP 同埋係 Krita 打手

***note3 嘅1024同note4 嘅2048好有分別,我用咁耐我感受到,再以上筆壓嘅未用過,唔清楚。
原來surface出左新勁機,太耐無留意sor 無得維修真係最差既一樣野
補充番Samsung既筆都係Wacom技術
某d機(toshiba)有時都會係
始終用板同用mon畫係有dd唔同既~ (手感)
但記住畫野始終都會係基本功同概念同緊要,買板是不會送技術的
***note3 嘅1024同note4 嘅2048好有分別,我用咁耐我感受到,再以上筆壓嘅未用過,唔清楚。

用落去有咩感覺唔同都要睇埋支筆嘅敏感度同 IAF 等等特性,壓感 curve 都會有影響,仲有筆尖用嘅物料
感覺唔同唔一定同筆壓 level 有關

用落去有咩感覺唔同都要睇埋支筆嘅敏感度同 IAF 等等特性,壓感 curve 都會有影響,仲有筆尖用嘅物料
感覺唔同唔一定同筆壓 level 有關

如果要講到咁,姐係咩spec咩構造都唔一定同使用體驗有關,因為總會有“一個因素”以上影響。
surface book 2 已公布
https://www.youtube.com/watch?v=4ck5RbTQj28
https://www.microsoft.com/zh-hk/surface/devices/surface-book-2/overview?ocid=Oc-Sbook_soc_omc_sur_yt_Video_lrn_SB21017ZAPYT

獨顯+16gb ram
唔睇都知實兩皮野

你又知兩皮就夠?

好彩唔洗買
出街帶紙筆=仲爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞