[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (123)

1001 回覆
1 Like 6 Dislike
大家好,新手上路,想買第一隻靚錶,想請教吓大家意見。

我睇中咗A.Lange 嘅1815 up down同VC 1921,心大心細唔知買邊隻好,希望大家俾啲意見。Lange我上次問新客要等4-6個月,唔知VC新客買唔買到同駛唔駛等,或者要等幾耐,多謝各位!
2揀1我撐1921
咁無可否認世一或者其他德國錶嘅工藝係好有自己嘅特色,我見過實物都覺得好靚。

講多少少自己,我隻手超幼14cm(男人手),平時返工都係smart casual,想搵一隻可以載好多年嘅dress watch,所以暫時睇中哩兩隻。睇過PP同JLC不過唔太啱心水。

我會覺得1921係平凡嘅錶盤中有不平凡嘅殼,同埋有36.5mm會啱自己多啲。不過又好鍾意1815個錶盤設計,所以仲未做到決定,始終對我嘅講係一世人買過最貴嘅嘢。
岩岩見太子大廈有1921,兩個size都有
正!去試試先!
Lange 1 或者 36.5mm 1921啦
我覺得呢兩隻你唔會後悔可以帶一世
其實VC和 A.Lange手工上差不多,外觀上各有自己特色,無話邊個好過邊個
Hea d咁講,真係睇個人喜好和眼緣
建議親自試上手見實物才下決定

我自己就是未見過實物的不會考慮
BT無貨我就點都要去出邊搵二手店或水貨店先試實物
只睇相或internet未試過的不會考慮
留名開箱
Vcbt可以免息分期,不過要SC or hsbc iirc

清諗住揀rg定wg
都係,睇相1815好靚,不過上手我又無WOW一聲嘅感覺,所以想再試試其他。
請問而家買VC有無AD同有無折?我知Lange就得返BT要硬食。

我想買WG呀,RG太formal唔啱我Style
錶真係要試上手先知

講少少,當日我係無諗過自己咁大野心買PP文錶
但在AD見到5320G實物後,戀愛感覺,成晚囉囉攣
過兩日就message sale留起隻錶,等我過來碌卡
睇你自己是否只買一隻就收手
如果只是one off
去AD找或水貨
我就係等緊一隻可以帶俾我咁嘅感覺嘅錶
正合我意!
成日用文字模式睇依個post 都以為自己上緊香討lmao
不是吧,世一入門錶吹到屌打fpj或者成球嘅Holy trinity 喎

不過holy trinity 近年偷工減料嚴重都係事實
各位大哥大姐好,今日想同大家分享一個特別開箱,就係我有隻 Vintage VC 終於返咗嚟香港
先簡單講吓呢隻錶點樣買返嚟

其實以往自己都有喺 IG 碌吓啲外國錶舖有咩好嘢賣,後來我搵到某間美國錶舖,亦同佢哋有過買賣,基本上都放心佢哋賣錶。上年 11 月,就係上網見到間舖賣緊一隻 Vintage VC。因為平得太緊要,又合眼緣,所以好快就撳掣買咗

不過好坦白講,間舖都話其實隻錶都 1940s 出產,部分嘢係未算 keep 得好好,例如個 dial 有啲塵,鏽咗 etc
加上又唔知隻錶係咩嘢型號,我亦 research 過類似機芯嘅錶,應該有支秒針個喎,而我呢隻就無跟到,所以就開始心郁想配返,但配返就即係要搵原廠搞啦。

今年 4 月,我就將隻錶拎咗去 VC boutique,想拜託佢哋報個價,後來大概今年 5、6 月左右,佢哋就覆返我有幾樣嘢要整:包括要換咗個 plexiglass,restore 個 dial(SA 話可以做到唔需要換),幫個殼做 shining;另外因為想知道隻錶嘅詳細資料,所以申請埋 Extract from the archives。6 月中我覆咗話 okay,BT 話要以月計去整,我就開始耐心等候

本身預 10 月中應該會有,但日日都未等到 email,真係日日都想隻錶快啲到
到咗頭先收工,突然發現收到 email 叫我拎錶,我就梗係狗衝去拎啦

去到 BT,都好期待隻錶會 restore 到點嘅樣,點知個 restore 程度係完全超乎我想像
話咗會 shine 個殼,依家係照到鏡,都不意外;換咗嘅 plexiglass 非常通透

但最驚喜都係個 dial,dial 外圍嘅氧化漬無晒,唔同刻度冇晒鏽蝕痕跡,dial 顏色變番均勻,同埋醒神嘅藍鋼針又出現返
其實真係好似想個 dial 換走咁,不過 SA 都話,其實唔使換 dial 都可以做到等同當年出廠效果,想講 VC 師傅啲修復功力真係好強
最後從 Extract 搵返資料,知道隻錶係叫 4308,1948 年出產,即係 74 年前。

坦白講,整錶嘅 cost 差不多係隻錶買入價兩倍,當初決定整嗰吓都少少赤
但收到錶嗰吓,又好開心,好滿足
隻錶嘅「重生」係令我好振奮,玩錶又好,玩其他嘢都好,最緊要都係夠熱情,同埋自己鍾意;
希望大家都可以喺玩錶嘅過程,搵到自己 enjoy 嘅 moment
多謝各位包容小弟長氣

嘩嘩嘩
靚到
翻新到呢個程度舊錢抵比啦 等咁耐都值得
恭喜
長文不quote
但好撚正,大佬好野!!!
正喎整完之後成隻好醒神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞