[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (11)

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
超譯

睇嚟市中心覆蓋冇乜問題
話說呢張卡有一個問題就係我買呢張卡淨係可以行docomo network,我一開卡嘅時候佢自動同我join咗SoftBank之後完全上唔到網,要手動校返docomo先得
啱啱喺東京站試完之後即刻收到呢個message

คุณใช้ดาต้าโรมมิ่ง 4G/3G ไปแล้ว 8.00GB เมื่อใช้ความเร็วสูงสุดครบ 10.00GB คุณยังสามารถใช้งานดาต้าโรมมิ่งอย่างต่อเนื่องด้วยความเร็วที่ลดลง หรือ ซื้อแพ็กเกจเสริม TRAVEL SIM ASIA 1 GB 3 วัน ราคา 150บาท กด *115*150# โทรออก (ยกเว้นเวียดนาม) หรือ TRAVEL SIM WORLD 1 GB 3 วัน ราคา 300บาท กด *115*300# โทรออก ขอบคุณค่ะ

翻譯:YOU HAVE ALREADY USED 4G/3G DATA ROAMING 8.00GB WITH A MAXIMUM SPEED OF 10.00GB. YOU CAN STILL USE DATA ROAMING CONTINUOUSLY AT A REDUCED SPEED OR BUY A TRAVEL SIM ASIA 1 GB 3 DAY ADD-ON PACKAGE FOR 150 BAHT, PRESS *115*150# TO MAKE A CALL (EXCEPT VIETNAM) OR TRAVEL SIM WORLD 1 GB 3 DAYS FOR 300 BAHT, PRESS *115*300# CALL. THANK YOU.

之後docomo 5g就斷咗上唔到網
唔係落地係機場可以買到SIM架咩? 點解仲要係香港買定?
一黎 一land 就上倒網, 唔駛等入境後, 有咩文件都可以即時download 返

二黎 香港平d

三黎 我落機果日冇一間蛋/卡鋪有開
日本應該好多機場鋪都摺晒
Btw 以前用開強 so far都無問題
今次要試卡d 強鋪 on99 要人上門市取還
香港買定飛機一降落就可上網
有人試左近排係中國聯通 4G日本8日卡叫幾快, 不過都係睇地點. 同好似得4GB data. ping time 亦過百, 略高.

https://lih.kg/bskchGV
咁之後係即係純粹用唔到5g上定直頭用唔到?
巴打邊到買?

想問下有冇巴打/絲打用過呢隻? 有冇人知好冇用?
因為研究過啲post話softbank個啲上網唔掂
淨係有聽巴打推介過話
自由鳥/ AirSim /Club Sim 會比較好🤔

想知10日 想上網順暢 尤其主打用ig+Google Map
邊張卡會較好?
我呢次去大阪係用中聯通
[url]日本旅遊討論區2022 (9)
https://lih.kg/ynvddjX[/url]

格黎post 有人話2022年試唔得. 3年前係無問題既.
想知2022近期有冇其他嘅 10日 4G順暢日本Sim卡推介?

如果AirSim/ ClubSim / 自由鳥 邊隻好啲?
個個都係3年無去, 唔夠info 話你聽邊張好.

不過based on 呢2日睇既post , 呢3張有人用過, 大問題就無既. 完美就唔算咁囉.

1. AIS Sim2fly 8日 6GB. 2022年既今日, 我想話6GB 真係略少. 不過速度肯定無問題. google "sim2fly ais 香港" 搵邊度有得買
2. Truemove H Travel Sim Asia 8日 6GB. 同sim2fly 一樣, 6GB 係少. google "Truemove H Travel Sim Asia 香港" 搵邊度有得買
3. 中國聯通 4G日本8日卡, 8日4GB. 比sim2fly 仲少data. google "中國聯通8日 日本" 搵邊度有得買
好的 唔該巴打 但大部分8日 仲要6GB應該唔夠用
諗住10日 大概應該要 15GB左右 先穩陣
咁試下搵AirSim Sim2fly / Truemove H Travel個隻先 唔該晒
到時試完再貼上review 不過未有咁快去住
如果去東京6日係咪都係買8日6gb個啲都ok

呢隻寫頭10GB 4G ,之後3G 大概256Kbps無限
拎佢嚟去10日用 唔知夠唔夠呢
係直頭用唔到,佢自動跳咗去SoftBank截圖上唔到網,格眼揀Docomo直頭註冊失敗
咁之後係即係純粹用唔到5g上定直頭用唔到?
係直頭用唔到,佢自動跳咗去SoftBank直頭上唔到網,格眼揀Docomo之後註冊失敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞