[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (11)

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
去七日 要打到電話嘅sim卡有冇邊張推介
我同我屋企人各一張都出現同樣情況
有無試下 set 其他 dns ? (cloudflare / google...etc)
除左整code個網仲有咩香港網上唔到
玩連登嗰班小心啲
好似唔錯

快唔快 有冇伏?
ching 咩情況?有冇update?
有冇試下直播, 打算去CAMPING時直播同人吹下水
有500mb/1/2GB 我揀左2GB
我買咗張1gb試 睇落都唔錯
屌 咁就用左200MB 數據
SoftBank?

中午天王寺站列車內實測
今日試完 返香港upload rat 網ok
感謝測試.

其實我想講, 所有睇緊用邊款既人, 不論sim 定wifi 蛋. 除左要留意download/upload speed, 最緊要既其實係ping time.

下載有10Mb/s 以上, 上傳有 5Mb/s 以上, (上傳唔可以低於2Mbps, 否則用whatsapp/signal 會有好大問題) 基本上係可以用youtube 正常睇1080p 既video. 有5Mb/s 上傳, 亦應該正常可以用signal/whatsapp 去send 相俾其他人.

而最重要既係ping time. 最理想係應該係50ms 以下. (越低越好). 你個ping time 係會決定部手機個反應爽唔爽, 即係一篤落網頁係咪即時會有反應. 低ping 亦同時會對楂車既導航有明顯既好處, 定位係會準好多. (iphone係用Assisted-GPS, 係會用data) 高既download speed係只會幫到你當你篤完落網頁之後, *當有反應個陣*, 佢需要幾耐時間download 完整個網頁顯示. 而ping time 先係決定部機既反應快唔快, 係咪一篤就即刻俾反應你, 定係lag 幾秒先郁.
你用緊既話, 幫手去 https://whatismyipaddress.com/

睇下 IP 地點係邊度.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞