[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (11)

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
set好APN未
我上兩個禮拜就係用TrueMove得6GB但收到5G
IIJ喺日本係平價sim
即係類似自由鳥嗰種,繁忙時間慢係好正常
係個網絡繁忙嘅時候,永遠係最低priority
竟然咁慢 仲要ping唔算低咁
可以到時用完包膠下嗎? 唔該巴/絲
感覺速度唔同地方好大差別,車站試50M, 返到酒店附近得2-3m, 但一般用(地圖,msg,web...)感覺無乜問題。
巴打會唔會都係用呢張?
收到5g即係速度都ok?

6gb其實我都應該夠用,我本身係香港一個月都用唔到6gb,係有兩日自駕想聽下歌可能會比平時用多少少
不過佢呃鳩我有10gb

睇落好似都唔差 有冇real download/upload speed ms睇下
諗住買張最緊要正常用到google map搵地方、定位
同埋用到ig post下嘢就夠
封面一樣
明白哂唔該巴打
下次用第二款
爬完文打算租樓上巴打講嘅樂天市場日本wifi蛋
4480円14日 check過WiMAX2+ cover到所有去嘅地方
長住嗰度仲收到WiMAX+5g 有咩事仲有15GB backup
望落應該最抵屌係要帶多個尿袋
Myxxxxmarket張30gb 8日
係京都市區Speed Test 整體唔算好快,有啲網站都上唔到,唔知係咩原因。
https://www.uqwimax.jp/wimax/area/map/default/
呢個網有寫哂大城市覆蓋範圍 5G得市中心有
除非真係好山旮旯如果唔係都應該可以standard mode用哂成個旅程
本身真係諗住呢張
有無巴絲用緊鴨記嘅docomo 咭(非joytel)?
想知ping 高低。

myxxxxmarket 個張,如果ping 得60而且有10mb dl upload 其實還好。希望有鴨記docomo咭比較下。
我都買左呢張
有冇10日8gb以上 日韓卡介紹
又係我 😂😂😂

睇到大家的速度測試及回應,先講聲多謝

咁講,呢張卡係日本IP嘅docomo卡而不是外國漫遊卡,我入呢張卡係希望可以有一個低ping值、天數選擇多、速度穩定同數據量多又有限速無限的選擇,而這個在現時香港可以買到嘅日本卡黎講應該無乜其他option

又,雖然IIJ係日本最大級MVNO,但始終是租線(但IIJ都有自己鋪線),限制有時候係會較多

當然,如果一般用,我都會叫客買Sim2fly或者3HK可能更適合

又又,黎緊我都會再引入返之前有賣的nippon sim,比多個選擇大家

又又又,関西電力嘅EZnippon應該唔再出了
買咗呢兩張 希望冇中伏

有冇Ching 可以再試試?真係唔得就買另一張做backup
嵯峨JR

附近一帶都咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞