[漫] 龍珠-超 Dragon Ball Super 集中討論 (12) 劇場版上映中、漫畫暫停更新

1001 回覆
5 Like 7 Dislike
但其實電影係好撚多沙石:
(劇透)
1. 電影睇唔出伽瑪1、2號有幾大羈絆,漫畫可以補完,咁打斯路MAX時死左其中一個先有劇情張力。特別死的係活潑的2號,平時冷靜的1號因為失去同伴而爆發,咁樣舖排先有意思

2. 其實既然都係舊橋翻炒,何不比斯路MAX吸撚左2號呢

3. 既然寫撚到斯路MAX咁撚巴閉,根本唔需要令兩個細路合體失敗

4. 無限鳩叫而唔係飛去救阿包,如果唔係阿包突然識飛佢就死撚左,呢場真係痴撚線

漫畫版肯執執佢的話未嘗唔係一件好事
講真你有d 挑骨頭了 ,講d都唔同電影內容

1. 伽瑪1 2號 ,從來賣點唔係羈絆 係英雄,而佢犧牲生命 傷到斯路 ,很符合英雄

2. 都叫斯路max,吸乜野呢 ,佢都冇智商

3. 2個細路合體失望 係龍珠特色 ,佢地n年冇用過 ,失敗好正常 ,你當寫實黎睇冇意思

4. 阿包 飛唔飛到, 好明顯係魔童早期比阿包既課題伏筆 ,而最後飛到 明顯係劇情需要,
你唔係要佢 咁早死呀

睇龍珠真係冇必要當 寫實電影睇 乜都要100%合情合理
雖然佢啲point唔好
但其實睇加吓嘢都有趣

同埋真心想睇多啲1,2號
如果可以既話 刪左自在極意/ 破壞神同天使

自從有以上 龍珠冇哂絕望感
1. 唔係賣唔賣點問題,而係可以令d角色更加立體,而且英雄定位同我講的角色描寫係完全無衝突
2. 龍珠...或其他同類的劇本就係「遇強愈強」,呢D都係少年漫的基本元素黎啦
3. 當然佢地失敗係一定可以搵個「合理」的理由,但我講緊係無必要失敗
4. 阿包學識飛當然係必要劇情啦,但唔係無限睇住佢就死 (而明明佢係有能力去救)先黎激發呀嘛。要寫的話,其實可以係悟飯跌左粒仙豆之後比斯路MAX打到仆街,阿包就睇住自己老豆就死,激發佢飛去執仙豆比老豆,都得架
點解龍珠超係都要搞到啲角色變哂on9仔先安樂
隻game 2008年 ,畫質仲好過 xenoverse2

,放係ps4畫質都贏好多game, 可惜內容太少 ,點解唔移植呢

真是生錯時代, 希望來緊既電4 ,唔會令人失望

https://youtu.be/4AoyjfAI0as
所以割寧願睇GT好過
起碼個故事合理先
講得講聽啲,鳥山明諗故事都只係on9仔程度,要佢創作高智商角色或鬥智劇情係做唔到
錯字,「講得難聽啲」

點解唔再寫吓未來大杜條線

其實可以寫未來大杜做咗類似超人嘅角色係地球救世被人崇拜。

跟住撞到經歷過黑悟空被全王毁滅地球嘅自己。
SUPER HERO呢套補完龍珠Z個尾其實都埋得好好啦

老一輩龍珠Fans都好鐘意,最多文戲嘅劇場版。

老實講,我自己真係幾鐘意,同布洛同級好睇,但真係冇必要又延伸落漫畫加長版囉,咁即係遲啲動畫化又畫個加長版啦,不如正正經經繼續寫後續故事仲好啦,還掂點寫都有人睇架啦
布洛尼冇入漫畫,動畫都可能重做一次,好似復活的F咁
但龍珠初代 同 龍珠Z啲劇情同角色都好好喎
龍珠超就差好遠 都唔似係鳥山明自己作
或者老左 是撚但交功課算
呢隻睇落去好少少係因為地圖唔駛做咁多野,有得側雞就偷雞,谷晒落D人物身上

XV唔係,你望下DBFZ 堆人物係靚過xv,都係同樣道理
動作game要係地圖偷雞唔係唔得,DEVIL MAY CRY 1~4,BIO1 REMAKE,0 就係用固定鏡頭去偷雞,地圖可以整少好多,可以整靚d 畫面
Superhero依套唔掂喎
純粹小潘 悟天杜拉青少年期角色出場 同Z結尾冇乜關係

主要係龍珠超啲畫風畫到咁柒 好多fans唔鍾意
畫風劇情唔掂 仲要唔跟返Z設定 改悟空性格
杜拉格斯明明大大隻 又改瘦哂
好多鬼佬都頂唔順 自己改返啲超畫風
上網搵dragon ball super , Z style都好多

本應布洛尼劇場版幾好 畫得似返啲Z
跟住套新劇場版又出返龍珠超d柒畫風

新果幾集漫畫直頭垃圾啦
杜拉格斯細個見到悟飯扮撒亞超人 即刻話咁樣衰咪預佢啦

悟天杜拉兩個 布歐篇已經同18號打 仲未計之後打布歐係時間房練功
依家打果啲一兩日生產出來既傻仔人造人仲要著裝甲既同人造龍都搞到咁 要變超西先夠打 係咪傻
果啲級數 悟空細個打紅帶軍都搞掂啦
一係描述多少少 果條基洛個靚仔啲人造人有咩特別
起碼17,18號講過有咩永久核心能源
斯路集各大高手細胞 隻仆街胚胎十尻幾年先生到出來
讀者睇完起碼覺得有創意 解釋到好似真係勁撚過菲利喎屌

依家個豐太朗畫埋啲咁既膠野 真係整撚衰哂龍珠啦
啲角色 劇情發展 可有可無既 畫幾十頁擺屁咩
講杜拉同小舞 果條女4-50歲來緊頭
仲大過悟空啊屌佢老母 會鍾意杜拉格斯 咪戇撚鳩啦
唔知邊到講過小舞好似用龍珠將自己變青春
因為以前直至斯路篇都有別人做監製(好似係),到布歐篇至目前超就係鳥山明自己做埋監製
佢哋三人幫都有返老還童
不過未來篇大杜都係同小舞一齊
可能命中注定
Xenoverse 2 主角可以變Beast
https://www.youtube.com/watch?v=4TLLYSS6wVM
想睇鳥山明點設定beast
game做嘢冇得唔過集英,集英會比資料佢地
所以game講得做全種族變身,烏山應該都係當潛解路線設定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞