外媒:請不要買記憶體只有 8GB 的電腦、筆電,對現代來說完全不夠用

227 回覆
251 Like 16 Dislike
8g 建議用 linux
而家16gb ram係基本
不過仲見到出4gb ram既電腦
講到programmer得十年壽命咁,十年前同而家咪又係果班人
話8gb ram 夠嘅人,大幾多試過用非nvme ssd mac
試下質爆個ssd,包你喊出嚟

當年部2012 mac mini 4gb ram + 512gb hdd,預咗打爆,但梗係乜都唔搞試下先
點知係咁出沙灘波,仲衰過同期win
轉ssd 快好多,再上埋raid 0 ssd 再好多少少
直到上咗16gb ram 成件事唔同晒
但用起上黎都唔夠部 8gb ram 2013 late mbpr 用512 nvme ssd順

簡單講,mac 要夠順storage io 好緊要
如果mac 好似早幾年win 機配hdd 或慢ssd,一樣變垃圾
邊有人咁得閒走去執呢啲野,programmer肯間公司都唔肯啦,正常run到唔炒咪算囉,專登哂錢哂時間執呢啲野不如做多幾個project算啦,執靚佢又唔會賺得多啲
條友9up
我仲用緊8gb
文書多 mac系都最少16gb ram, 執下相 剪下片等等desktop 主機就32gb ram for 埋打機
公司desktop 都16gb ram iPad Pro 就8gb ram 做下輕鬆野
Mac 通常淨係睇隔離幅圖,因為佢係你有幾多ram就拎幾多嚟用,所以要睇個壓力係點。 我知幅圖入面係16gb ram,但係望落幅圖入面嘅情況用咁少所以就覺得8gb ram都好夠用。
不過當然如果16都用到黃色咁8就肯定唔夠用
用緊96GB
想上384GB
其實除咗SWAP之外 好似好多人唔知macOS喺用SWAP之前會compress個memory

而個compression rate同efficiency都好高 所以普通user唔點覺 其實左邊個memory pressure主要就係睇緊你有幾多RAM係compressed
ram開ramdisk,將虛擬記憶體放入去
文書機夠做啦
macOS嘅memory compression + swap喺Apple silicon到效率高好多

視乎返memory pressure 一系列6GB嘅網頁喺macOS到開實際可能淨係用緊2GB嘅實體memory

我自己經驗係 8GB嘅macOS到行16GB嘅嘢都唔成問題

所以否定唔到作者講嘅嘢
講緊十年前同樣開放周期做1個功能
而家要做100個功能
有d直頭係焊死唔比你加ram落nb
拿,Windows都係有Memory compression同pagefile
所謂既Virtual Memory (pagefile & swap) 好多年前咩OS都有
因為爆RAM果陣一定要有個handle方法,如果唔係個OS會死
所以Swap絕對唔係一個優點,係基本。

我重申多次,Memory係好快嘅記憶體
落Virtual Memory = Secondary storage (SSD)一定係比原先慢咗
慢咗就係慢咗,因調配而慢咗係影響到用果部機嘅人,不論咩OS

至於Memory compression係咪係Apple silicon因為高壓縮效率而快咗
我相信新技術一定快咗,依個我好同意
但你謂感覺就唔好啦因為上面都有人話唔夠,你又話夠
意義不大,如果可以有啲數字同DEMO你分享比大家睇下
而且夠唔夠RAM主要鬥自己,因為用家唔夠就係唔夠
Compression都係因為唔夠RAM而產生嘅動作
我地都唔可以只睇網頁唔睇整體,每個用家個行為都唔一樣,好難比較

我想重申篇文係撈埋咗幾樣野黎講,做咗一個好偏頗嘅比較
果頭講網頁,跟住又開Slack同Spotify,依頭講打機
Mac機呢?有冇試下一齊開黎做下一樣嘅野睇夠唔夠?
仲未計Windows以往行開RAM有大食大,有興趣其實可以Google行個運作機制
(不過唔知Win 11有冇改)

最後篇文雖然只係屌Windows,但帶出咗一個訊息
就係啲$1000美金嘅機都預設只係畀8GB嘅RAM,明明RAM唔貴
依個真係抵鬧,無論Apple定Windows都係咁樣
不過佢陣係鬧Windows咁解咋嘛,之後變咗比較大戰
Raspberry Pi
RAM 冇人嫌多嘅,夠budget 就盡量上

利申:macbook pro 13" early 2015 打爆16GB RAM, 主力機用到而家重用緊,冇後悔
次次買完廠機 / recover 返去出廠狀態之後,都要剷走一大堆pre-install + 開機自動run 嘅programme
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞