外媒:請不要買記憶體只有 8GB 的電腦、筆電,對現代來說完全不夠用

227 回覆
251 Like 16 Dislike
macbook 加到24gb
ching先google一下咩叫內存先
其實唔明
電腦用CHROME又好用EDGE又好
間中開新TAP就會成個自動關左要重新開過
但又唔似唔夠RAM彈APP

唔知由幾時開始有句話
if your code works don't touch it

於是好多人都唔諗會唔會有更好既方法
好尷尬
10 12 20未見過?
人地講緊macos普通上下網都8gb都ok
你就沖出黎話剪片
剪片打爆是常識吧
64 用用下都會左成42gb
hardware平左就梗係9推hardware
個人工貴過hardware幾多
The technique is called Tree Shaking
Not every package provide out of the box
Need to do your own optimization
Ram?
剪片lag到仆街垃圾文
聯想 ThinkPad X1 Carbon (Gen 10) 的 8GB 記憶體版本也要 1,319 美元。
仲諗住black Friday 買
大陸機仲買?
哈哈哈 俾人發現咗
咁理論上係咪同樣嘅gb數嘅ram
而ssd愈多位 部機就行得愈順?
outlook + teams + chrome已經食左5-6GB RAM
我呢部幾gb ram?
主要係因為而家啲app好多base on前人作品

如果要喺lib淨係抽自己想用嘅野,
第一工時延長,第二怕冇bug變有bug

如果公司肯比佢地花時間慢慢整就得,
例如apple
用edge 睇d 4k60fps會順d,真係唔明,我而家都轉用edge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞